Kultura

Mladinin oder na Lentu: Nova lokacija, nov zagon!

Mladinin oder bo v letu 2019 petnajstič predstavljal odskočni podij za bodočnost slovenske glasbene scene in zanesljiv naslov za vse obiskovalce, ki so željni alternativnih in energičnih preživljanj noči festivala.

Mladinin oder ima letos nov prostor in dokončno tudi novo, pomlajeno ekipo. Kot se za oder, ki predstavlja svežo, mlado glasbo iz Slovenije in širše regije, tudi spodobi. Po letih, duši in srcu mladi glasbeniki Festivala Lent bodo tako muzicirali na najbolj domačih tleh festivala, na malem odru Narodnega doma Maribor (Ulica kneza Koclja 9). Deset dni (od četrtka, 20. junija, do sobote, 29. junija) bodo izvajalci z vseh žanrskih vetrov skrbeli za širjenje obzorij obiskovalcev, ki želijo videti v prihodnost. Horizont se razteza od prodorne akustične glasbe do v živo izvajane elektronike, od progresivnega punk-rocka do zabrisanih mej hip hop in house ter tehno glasbe (Nikki Louder, Body says no, Mercato del Vago, Nitz & Lara, Nebelung, Dave Haze, Liamere, NoAir, Lintver, Apoptosis, Liburoa, BeatPolar, Šlagwerk, Trillity …).

Vrhunec: 5. obletnica sodelovanja z oddajo RH 202 (Val 202)

Vrhunec letošnjega programa bo gotovo peta obletnica sodelovanja odra z oddajo za elektronsko glasbo RH 202. Ob jubileju smo pripravili izjemen nabor slovenskih DJ-jev. Prvokategornika Mike Vale in Tim Urbanya se bosta s posebnim programom, sestavljenim samo za ta večer, pomerila bok ob boku (B2B). Prvič se bo v okviru Festivala Lent predstavila tudi Dj-ka Glia. Dj-ka Glia z izvrstnimi tehno seti in lastno glasbeno produkcijo nase vedno bolj opozarja tudi v mednarodnem prostoru.  V petek, 28. junija od 22.30 naprej, pa bo pestro dogajanje možno spremljati tudi na valovih nacionalnega radia Val 202. S svežo, poletno house glasbo na dobrih, starih vinilkah nas bosta v večer pretanjeno vpeljala N!K in RLY. Piko na i velikemu lentovskemu elektronskemu večeru, ki se bo seveda začel že na Večerovem odru s “fotrom” slovenske elektronike Umekom in sklenil na Mladininem odru, pa bo postavil Rudeey.

Dan za tem, na zaključno lentovsko soboto (29. junih) bo Mladinin oder gostil tudi after party mariborske Parade ponosa. Za glasbo bodo skrbeli: Saba, Racing Minds, Snupee in DJ Karmen.

Prvi vikend v znamenju bendovskih poslastic in underground elektronike

Izvajalce, ki so se na oder prebili s pomočjo razpisa, bodo v četrtek, 20. junija, dopolnjevali zmagovalci natečaja Šourock Fat Butlers. Letos pa dodajamo še partnerstvo s Špil Ligo iz Ljubljane. Ki v lentovski ogenj pošilja letošnje finaliste Tooth In The Sky. Ker je petek dan za metek, so v Maribor povabuli tri udarne, nabrite rokerske zasedbe. Mercato del Vago je italijanski trio. Kjer Giulia poskrbi za vokalne linije, sestavi koncept in njemu primeren scenarij. Paso in Mario pa sledita vodstvu besedila z inštrumentalno linijo, ki povedano vrhunsko odseva skozi melodije in udarnost. Nikki Louder si po svojih štirih dolgometražnih ploščah za svoje intenzivno, kaotično in hrupno muziciranje upravičeno zaslužijo naziv prvaki slovenskega hrupnega rocka. Body Says No pa izvajajo avtorsko glasbo, ki jo napajajo podtalni žanri rock glasbe (noise rock, post-punk, americana, stoner rock …).

Prva lentovska, mladinina sobota bo takšna, da se vam zrola in zmota. Direktno iz ljubljanskega undergrounda v lentovsko podzemlje kleti Narodnega doma, Maribor prihaja izjemen elektronski duet Nitz & LARA H. StarI znanec in najmlajša rezidentka enega najbolj kultnih klubov v Sloveniji K4. Nam pripravljata izjemno mešanico elektronske glasbe, ki bo nastajala tako med računalniškimi enkami in ničlami kot v živo. Na odru se jima bo pridružil domačin Nebelung. Nebelung svojo elektronsko barko krmari po umetno narejenih strugah iz deep housa, stare šole in disko glasbe, občasno pa zaide v bolj temačen teritorij. Opasno četverico pa dopolnjuje glasbeni zaljubljenec, ki se po prvem obisku Ambasade Gavioli ni več mogel ločiti od svoje mešalke – Dave Haze.

Tudi v nedeljo Mladinin Oder ne počiva

Kot veleva že tradicija, kljub udarnim vikendom tudi v nedeljo Mladinin Oder ne počiva. Vseeno nedeljsko spusti tempo, a nikakor ne kakovosti, zato bo znova zatočišče glasbenih sladokuscev. Že drugič smo z novim albumom na naš oder povabili za slovenski prostor edinstven trip-hop duet Liamere. Liamere nas bo z izjemnim vokalom pevke in tekstopiske Malidah ter inovativno in samosvojo glasbo Fergusona popeljal v nepozaben večer. Krmilo pri plovbi po prostranih melodičnih pokrajinah bo za njima prevzel obalni kvartet NOAIR, ki s svojimi zvoki jadra med idiličnimi melodijami in samodestruktivnim kaosom, žanrsko pa se opredeljuje kot alternativni pop.

 

Mladinin oder
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button