Tehnologija

Muskov Grok, tekmec ChatGPT-ja, bo postal odprtokoden

Podjetje xAI bo ta teden odprlo kodo klepetalnega robota Grok, je napovedal njegov ustanovitelj in podjetnik Elon Musk. Grokova izvorna koda bo s tem prosto dostopna uporabnikom in razvijalcem za uporabo in spreminjanje. Musk s to potezo stopnjuje spor s podjetjem OpenAI, proti kateremu je v začetku meseca vložil tožbo.

“Ta teden bo xAI odprl kodo Groka,” je Musk zapisal v objavi na družbenem omrežju X in s tem vstopil v eno od perečih razprav o prihodnosti umetne inteligence, ki trenutno zaznamuje Silicijevo dolino.

Vlagatelji in razvijalci umetne inteligence so namreč vedno bolj razdeljeni glede poteka razvoja te tehnologije. Na eni strani so podjetja, kot sta Meta in IBM, ki podpirajo odprtokodne sisteme. Ti ponujajo večjo transparentnost ter omogočajo drugim raziskovalcem in razvijalcem razvoj novih izdelkov in inovacij.

Na drugi strani pa podjetja, kot sta OpenAI in Google, podpirata večjo stopnjo tajnosti, da bi tehnologijo zaščitila pred uporabo v zlonamerne namene in zaslužila denar za povračilo visokih stroškov, ki so potrebni za razvoj tovrstnih orodij.

Musk s tožbo proti OpenAI: zasebni interesi ali so res zgrešili svoje poslanstvo?

Musk je klepetalnega robota Grok javnosti predstavil lani, z njim pa želi konkurirati klepetalnemu robotu ChatGPT podjetja OpenAI. Decembra lani je Grok postal dostopen nekaterim plačljivim uporabnikom omrežja X.

Musk je sicer eden od ustanoviteljev OpenAI, ki ga je leta 2015 pomagal ustvariti skupaj z njegovim izvršnim direktorjem Samom Altmanom. Musk je nekaj let pozneje zapustil OpenAI, prejšnji teden pa je proti podjetju vložil tožbo, v kateri mu očita, da je je kršilo svoje prvotno neprofitno poslanstvo – omogočiti vsem dostop do raziskav umetne inteligence, navaja AFP.

Pred dnevi je Musk sicer dejal, da je pripravljen umakniti tožbo, če se podjetje preimenuje iz OpenAI v ClosedAI.

“Ko je Musk videl izjemen tehnološki napredek, ki ga je dosegel OpenAI, želi ta uspeh zase,” medtem trdijo v OpenAI. Prepričani so, da je tožbo vložil zaradi lastnih poslovnih interesov.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button