KulskoTehnologija

Za 30 tisoč evrov lahko postaneš lastnik osebnega helikopterja

Ideja za posebni mali koaksialni helikopter je nastala že pred več kot desetletjem. Miro Črv s Šentvidske planote je letos odprl tudi podjetje in pričel s proizvodnjo enega najlažljih osebnih helikopterjev na svetu. Letos jih bodo prodali približno deset, največ v ZDA.

Z le 113 kilogrami eden najlažjih osebnih koaksialnih helikopterjev na svetu

Produkt podjetja Mirocopter je majhen koaksialni helikopter, ki je danes eden najlažjih osebnih koaksialnih helikopterjev na svetu. Kot pojasnjujejo v podjetju, ob rednem vzdrževanju helikopter nudi zanesljivo letenje z nizkimi operativnimi stroški in nizkimi stroški vzdrževanja. Razvijali in preizkušali so ga več kot 12 let, podjetje pa ustanovili letos. Zaenkrat zaposlenih nimajo, naloge, potrebne za delovanje podjetja, opravljata Miro Črv in Petra Marušič.

V podjetju Mirocopter trenutno helikopterje prodajajo prek pooblaščenih proizvajalcev po svetu, letos jih bodo prodali okrog deset. Največ helikopterjev prodajo v ZDA, kjer je upravljanje s takšnimi letalnimi napravami tudi dovoljeno brez licence ali omejitev.

Cena helikopterja je po vsem svetu enotna, in sicer 33.000 evrov, kupci pa plačajo še stroške dostave oziroma carine. Proizvodnja traja od štiri do pet mesecev.

V Sloveniji zaenkrat s helikopterjem ni možno leteti

Pri proizvodnji jim trenutno pomaga inženirsko podjetje EL-KRM iz Cerknega, ki po specifikacijah proizvede helikopter in ga sestavi. Pri oblikovanju helikopterja je sicer sodelovalo tudi podjetje Smarteh iz Tolmina, ki je razvilo in proizvedlo kontrolni panel in celotno instrumentalno ploščo. Po besedah Mira Črva so zadovoljni, da njihov helikopter v celoti nastane v lokalnem okoljuč. Vseeno pa zaenkrat v Sloveniji z napravo, ki je serijsko proizvedena, ni možno leteti.

Vizija podjetja je, da bodo izdelek razvijali še naprej, prav razvoj in izboljšave helikopterja so njihov največji poudarek. Prizadevajo si razširiti tudi krog prodajalcev, a zaenkrat še preverjajo odziv tržišča, izvajajo pa tudi certificiranja te vrste helikopterja na trgih izven ZDA. Trenutno opažajo tudi veliko zanimanje za konverzacijo helikopterja v težko nosilne drone, na tem področju zaenkrat sodelujejo z več tujimi podjetji.

STAkrog
STAkrog

Sorodni članki

Back to top button