Tehnologija

Google te zdaj opozori, če se tvoji zasebni podatki pojavijo na spletu!

Google je uvedel novost. Ta po novem olajša iskanje in odstranjevanje tvojih kontaktnih podatkov. Podjetje ti bo zdaj poslalo obvestilo/-a, ko na spletu najde tvoj naslov, telefonsko številko ali e-pošto. To ti bo omogočilo, da pregledaš podatke in zahtevaš njihovo odstranitev iz baze.

Vse to omogoča Googlova nadzorna plošča preko tipke »rezultati o vas« na telefonih in spletu, ki je bila prvič uvedena lani septembra. S posodobitvijo lahko poiščeš svoje podatke na Googlovi bazi brez večjega truda. Ko vneseš osebne podatke, bo nadzorna plošča samodejno prikazala spletna mesta, ki vsebujejo ujemanja. Sliši se super! Google ti omogoči, da pregledaš vsako spletno stran, na kateri se tvoji podatki pojavijo, in nato pošlješ zahtevo za odstranitev.

Prejel/a boš obvestilo glede naslova, telefonske številke ali e-poštnega naslova, če se ti pojavijo v rezultatih iskanja.

Brisanje podatkov je končno malce lažje!

Za kaj gre?

Prvič, to predstavlja precej velik napredek, saj je Google prej zahteval, da svoje osebne podatke poiščeš sam in nato ročno zahtevaš njihovo odstranitev. To je zdaj precej lažje. Če te skrbi, da se bodo tvoji podatki kdaj znašli na spletu, lahko omogočiš tudi pošiljanje obvestil. Ta vas bodo opozorila na morebitne nove ali nezaželene rezultate. Svojim oddanim zahtevam lahko slediš tudi iz Googlovega središča. Ta prikazuje vaše zahteve, ki so še v teku, že odobrene, zavrnjene in razveljavljene.

So ti podatki čisto izbrisani? Na žalost ne. Pomembno je, da se zavedaš, da odstranitev določenih podatkov iz Googla še ne pomeni, da so čisto izbrisani. Ljudje lahko še vedno najdejo tvoje podatke, če naletijo na kakšno drugo spletno stran, ki te podatke ima. Google ima tudi omejitve glede rezultatov iskanja, ki jih lahko odstrani.

Vsaj malo si lahko oddahneš!

Kakor koli že, ta novost omogoča hitrejši postopek iskanja in odstranjevanja osebnih podatkov iz Googla. To je še posebej pomembno, če si žrtev doxxinga. Ta funkcija je sicer trenutno na voljo le v ZDA in v angleščini, Google pa pravi, da si prizadeva, da bo kmalu na voljo tudi v drugih državah in v drugih jezikih.

Kaj misliš, kakšne novosti pa nas čakajo še v prihodnje?

Lahko od googla pričakujemo še druge novosti glede zasebnosti?

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button