Kultura

ZIZ za 8. marec v Mariboru prireja mednarodni festival Rdeče zore

Kulturno umetniško društvo ZIZ v Maribor vrača Rdeče zore, mednarodni feministični in kvir festival, ki se bo letos zgodil že 24. zapovrstjo. Od 6. do 8. marca bo potekal v Klubu Narodnega doma Maribor.

Festival Rdeče zore ponovno prihaja v Maribor, tokrat v mini-festivalski obliki treh večerov. V produkciji Društva ZIZ bo program ponudil tri uprizoritve v Klubu Narodnega doma Maribor, s katerimi bo osvetljeval in poudarjal vlogo žensk v družbeni realnosti, zgodovinskih kontekstih, pa tudi metarealnosti gledaliških oz. odrskih okolij. Koga vidimo, ko gledamo žensko na odru in zakaj jo gledamo, kot jo?

V treh večerih kar dve premieri

Festival bo odprla premiera egocentrične kratkočasnice Futraj moj ego #2 Anje Bezlove, ki kot režiserka tudi sicer sodeluje z ZIZ-om.

Multipersonaž Futraj moj ego iz leta 2019 je štiri leta kasneje dobil svoje logično nadaljevanje. Anja Bezlova, ki že vrsto let kot članica različnih gledaliških zasedb vandra po domačih in evropskih uličnih festivalih, je v vmesnem času snovala intimno podobo njenega sveta, z dražljaji, ki jo obdajajo, pa ponovno »futra« svoj ego. Novi Futraj moj ego je predstava, ki ni mogla nastati prej kot ravnokar. Je predstava, ki odriva, medtem ko objema in ljubi, medtem ko razbija. Je predstava, kjer Anja na odru postavlja spomenike, takšne, ki jih sicer nikoli ne bi bilo.

rdeče zore

Drugi večer sledi avtorska predstava Nuše Komplet Peperko, Urške Majcen in Nuše Ofentavšek ROZA.

Uprizoritev ROZA, ki preskakuje med pripovedovalsko predstavo, avtorskimi prizori in glasbenimi vložki, zgodovinski lik aktivistke Rose Luxemburg postavlja nasproti družbeni realnosti današnjega dne. ROZA je tretja predstava ženskega pripovedovalskega kolektiva Bodice, ki deluje znotraj Umetniške četrti Celje. Bodice se v svojem delu v velikem loku izogibajo avtobiografskemu podajanju informacij. Izogibajo se tako feminističnim svetnicam kot premočrtnim junakinjam in vselej subtilno rešetajo svet poln težkih kompromisov in notranjih razprtij.

rdeče zore

Za osmi marec pa prihaja kabarejsko vzdušje

Premiera novega ZIZ kabareta bo, ta nosi naslov Nageljn si láhko zatlačiš veš kam, ne – ZIZ kabaret. Ob tej priložnosti ZIZ kabarejski ansambel sestavljajo Teja Bitenc, Rebeca Jazbinšek Berghaus, Alja Jeršič, Sanja Kranjc, Anamarija Nađ, Eva Nađ, Jan Podbrežnik in Barbara Polajnar. Vse predstave se začnejo ob 20. uri.

ZIZ kabaret na oder postavlja teme ohranjanja dvojnih meril in neenakopravnosti žensk. Z zavedanjem, da seksualnost privlači, performerke za osvetlitev teh problemov na razpolago dajejo svoje telo. Skozi dejanje naslavljajo paradoks samoobjektifikacije in hkratnega boja proti objektifikaciji žensk.

rdeče zore

Kulturno umetniško društvo ZIZ se je kot Kolektiv ZIZ vzpostavilo leta 2013 in je sprva delovalo pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Od leta 2021 je ZIZ samostojno društvo, ki aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča.

Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav ZIZ preizprašuje razmerja moči v družbi. Poleg delavnic in predstav pa društvo od leta 2014 vsakoletno organizira Gala podelitev ZIZ nagrad, od leta 2019 ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije, prav tako pa od leta 2014 izdaja ZIZ koledar, katerega namen je deobjektifikacija prsi in teles.

Festival se je rodil v Ljubljani

Pobudnice festivala žensk Rdeče zore so leta 2000 na Metelkovi delovale v okviru društev KUD Mreža, ŠKUC-LL, Monokel in v medtem že zamrlih Ženskem centru in Kasandri. Povezalo jih je izpraševanje položaja žensk v neločljivem spletu umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja. Odločile so se, da na mednarodni dan žena, 8. marec, organizirajo festival, ki bo javni prostor razprl za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju.

Niso se obremenjevale z iskanjem “bistva” žensk. Feministični boji preteklosti so namreč pokazali, da vprašanje z opredeljevanjem skupnih bioloških ali celo značajskih potez žensk zastira pogled. Pozornost iz vsakdanjega podcenjevanja in izkoriščanja žensk in moških v patriarhalni družbi preusmerja v metafiziko “ženstvenosti” in “možatosti”. Namesto utrjevanja meje ali celo sovraštva med spoloma, je festival Rdeče zore ustvarjalnost in druženje vseh udeleženk in udeležencev izkoristil za izpraševanje samoumevnosti meja, ki ne ločujejo in osamijo spolov, temveč ljudi.

Program bodo dopolnjevale projekcije feminističnih in kvirovskih kratkih DIY pornografskih filmov in videov (18+), izbranih na javnem razpisu Rdečih zor.

Podrobnosti o programu najdeš na spletni strani Kolektiva ZIZ ali strani Rdeče zore.

Rezervacije mest zbirajo na info@kolektiv-ziz.com. Vstop je prost, a so zaželeni prispevki za nastopajoče v višini 5-10 EUR (ves nabran denar gre nastopajočim, to je tudi edino plačilo za nastop).

Društvo ZIZ
Društvo ZIZ

Sorodni članki

Back to top button