Kultura

Slovenske galerije predstavile program

Umetniki skupaj predstavili letošnji program

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) so svoj program v letošnjem letu predstavile galerije, ki se prav tako kot MGLC poleg muzealskega dela ukvarjajo s produkcijo sodobne umetniške ustvarjalnosti.

Umetnostna galerija Maribor (UGM) letos praznuje 65-letnico delovanja, ki jo bodo aprila posebej obeležili z razstavo, posvečeno prvemu ravnatelju UGM Branku Rudolfu, avtorju Hude mravljice. Spomladi pripravljajo pregledno razstavo fotografij Zore Plešnar, najvidnejše slovenske fotografinje 70. in 80. let minulega stoletja. Poleti bo sledila retrospektiva, posvečena Stojanu Kerblerju, ki bo ujela umetnikov širok časovni razpon ustvarjanja, od poznih 50. let do leta 2014.

V MGLC se bodo letos med drugim posvetili japonski grafiki. Razstava bo razdeljena na dva dela, prvi bo posvečen japonski grafiki 70. let z naslovom Fotografske podobe in materialnost, ki je nastal v organizaciji Japonske fundacije, drugi pa je povezan s sodelovanjem Japonske in Jugoslavije na ljubljanskem grafičnem bienalu. Poleti bo na vrsti grafični bienale s temo satira in humor, jeseni pa razstava, posvečena Victorju Vasarelyju.

Obalne galerije Piran bodo v tem letu skupno pripravile 27 razstav, med drugim v Mestni galeriji Piran pregledno razstavo del kiparke Gail Morris, Britanke, ki že desetletja živi v Istri, ter v Mestni galeriji Piran in Galeriji Herman Pečarič Piran tematsko skupinsko razstavo avtoportretov Novi jaz s povabljenimi kustosi in umetniki iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Izvedli bodo tri tradicionalne projekte: bienalni simpozij Forma viva Portorož, 37. piranske dneve arhitekture in 54. mednarodni slikarski ex-tempore Piran.

Galerije med seboj dobro sodelujejo in se srečujejo s podobnimi izzivi in težavami.

V duhu 100. obletnice priključitve Prekmurja k matični domovini so v Galeriji Murska Sobota pripravili razstavo risb Ludvika Vrečiča, ki je prvi akademsko šolan likovni umetnik iz Prekmurja in najstarejši predstavnik t. i. prve prekmurske likovne četverice. V duhu obletnice bodo odprli tudi tematsko razstavo Osamljenosti, ki bo prikazala, kakšni premiki so se zgodili v Prekmurju od leta 1970 in nastopa skupine DHLM, ki jo sestavljajo Ladislav Danč, Štefan Hauko, Lojze Logar in Franc Mesarič.

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo osrednjo poletno razstavo po besedah direktorice galerije Tine Ponebšek posvetili širši in strokovni javnosti manj znanemu ajdovskemu slikarju, ki je zapustil izjemna dela, Ivu Lenščaku, nečaku Vena Pilona. Z razstavo risb in grafik ter njuno korespondenco in fotografijami pa bodo odstrli pogled med Pilonom in Božidarjem Jakcem. Letos mineva 120. obletnica rojstva in 30. obletnica smrti Jakca.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu v letošnjem letu izpostavljajo razstavo Boris Lurie & gibanje NO!Art, ki jo bo pospremil tudi simpozij, predstavila pa bosta to radikalno avantgardistično umetniško gibanje, ki se je zoperstavljalo komercializaciji umetnosti v 60. in 70. letih v ZDA. Poleti bodo na ogled postavili raziskovalno razstavo, ki se bo osredotočila na pojav nove figuralike v slikarstvu v Sloveniji.

V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki bo mednarodno uveljavljena skupina Irwin nadaljevala avtorski projekt Was ist Kunst in tokrat posegla v ideološko blokado BiH. V zadnjem času se v galeriji, kot je dejal njen direktor Goran Milovanović, veliko ukvarjajo z meddržavnimi povezavami, tako bo njihova najpomembnejša lanska razstava Obrazi ekspresionizma/Odtisi duha letos poleti gostovala na Češkem, v galeriji GASK v Kutni Hori. »Gre za zanimiv projekt, ki bo na Češkem še nadgrajen, stroške razstave pa bo krila izključno Češka,« je poudaril Milovanović.

 

 STA
arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button