Kultura

Festival “Računajte na nas” dokazuje, da so mladi ustvarjalni

Letos je v centru mesta ponovno potekal festival "Računajte na nas". Namen festivala je javnosti predstaviti inovativne dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo mladi. Gre predvsem za izmenjevanje znanj, saj se lahko mimoidoči v delavnice vključijo.

Že četrtič so mladi na Grajskem trgu predstavljali svoje kreativne veščine in jih (po želji) priučili mimoidočim. Potekal je namreč festival “Računajte na nas”, ki dokazuje, da so mladi ustvarjalni in aktivni. Z inovativnimi in raznolikimi pokazanimi dejavnostmi se festival bori proti očitkom lenobe in pasivnosti med mladimi. Ker je poudarek na medgeneracijskih sodelovanjem so bili letos prvič vključeni tudi pripadniki starejših generacij. Festival organizira nevladna organizacija IndiJanez.

Za začetek punčke, žlice, nakit iz 18. stoletja in dirkalnik

Spekter pokazanih dejavnosti je res ogromen, kar je bilo jasno že ob prvem dnevu. Andrijana Antinac je pokazala, kako se izdeluje nakit s tehniko tatting iz 18. stol. Hkrati so si lahko mimoidoči ogledali dirkalnik, s katerim ekipa UNI Maribor GPE sodeluje na tekmovanjih Formula Student. Nato so lahko mimoidoči spet posvetili pozornost bolj tradicionalnim veščinam: Branka Janežič je pokazala izdelovanje punčk iz cunj, Gregor Gustinčič pa oblikovanje žlic iz lesa.

Niki Sobočan je na zadnjem festivalskem dnevu z lesenimi izdelki pokazal svoje ročne spretnosti.

Ročne aktivnosti od tkanja, risanja in ličenja

Drugi in tretji festivalski dan sta predstavila ličenje, tkanje, grafično oblikovanje in lončarstvo. Po živahnem prvem dnevu festivala so lahko obiskovalci festivala sedli na stolček in se prepustili Elizi Rajšp, da je svoje spretnosti ličenja dokazala kar na mimoidočih. Medtem je Lilijana Pšajd pokazala, kako poteka tkanje preprog iz naravnih materialov.

Edinstvenost so si lahko obiskovalci ogledali še, ko je Vanesa Müller izdelovala njene unikatne motive, ki jih grafično oblikuje in natisne na modne izdelke. Medtem pa je na sosednji mizi Lorna Novak Jarh veselo dalje podajala znanje lončarstva.

Mimoidoči so imeli priložnost videti tudi, kako se izdela unikaten nakit iz gline.

Zaključni dan z unikatnim nakitom, lesenimi izdelki in stripi

Četrti in zadnji dan festivala “Računajte na nas” je bil še posebej pester, saj so se delavnici stripov pridružili še dijaki iz Prve gimnazije Maribor. Risanje stripov je predstavila Striparna Oblaček, ki je bili pripravljena svoje znanje podati na vešče in manj vešče umetnike. Eva Novak je za ljubitelje gline predstavljala svoje keramični nakit, Niki Sobočan pa je pokazal svoje ročne spretnosti z raznimi lesenimi izdelki.

Vsak festivalski dan je potekala še predstavitev aktivnosti organizacije IndiJanez. Festival je bil sicer zaradi slabega vremena skrajšan iz petih na štiri dni, a to ni nobenega oviralo, saj so bile vse aktivnosti vseeno prikazane v preostalih dnevih, zaradi spremembe je bil vsak dan še bolj pester.

 

Mojca KUPČIČ
Mojca KUPČIČ

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button