FotoKulturaVideoZabava

Računajte na nas!

Grajski trg bo vse do petka gostil posameznike, ki svoj prosti čas preživljajo drugače kot večina mladih. Predstavili bodo svoje dejavnosti, mimoidoči pa se bodo lahko v njih tudi preizkusili.

Festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih

Ljudje mlade velikokrat označujejo kot pasivne, nezainteresirane in priklopljene pred mobilne naprave. Gostje Festivala Računajte na nas! pa dokazujejo ravno nasprotno, saj s svojo inovativnostjo in idejami razbijajo mit o neaktivnosti mladih. Za to je poskrbelo Društvo IndiJanez, ki je posameznike z zanimivi prostočasnimi dejavnostmi že tretjič zbralo na Grajskem trgu.

Kvačkanje, kolaž in kuhanje

Prvi dan festivala so na trgu stale štiri stojnice. Na prvi pogled se je zdelo, da se na mizi Petje Kolenko nabirajo smeti, vendar temu ni bilo tako. Petja se ukvarja z ustvarjanjem kolažev iz odpadnih plastičnih vrečk, ki jih sestavi v obliko in nato polika z likalnikom. Ob ustvarjanju kolaža z motivom ženske je povedala, da gre za tehniko, ki se večini ljudi zdi nenavadna, a ni zato nič manj umetniška.

Na sosednji stojnici je pod prsti bivše Dostopove novinarke, Žane Pukšič Leitinger,nastajalo nekaj, kar bi najverjetneje pripisali babicam in starim mamam. Žana namreč svoj prosti čas preživlja s kvačkanjem! Poleg različnih dodatkov in lutk, ustvarja tudi ženska oblačila. »Kvačkanja me je naučila babica, nato pa mi je postalo všeč, « pravi o svojih začetkih.

Članice društva IndiJanez so obiskovalcem pokazale, kako se naredi enostavna broška, medtem pa je na drugi strani zadišalo po kuharskih dobrotah. Klemen Zapečnik bo ves teden vrtel kuhalnico in pripravljal jedi, ki jih bodo obiskovalci lahko tudi poskusili. V ponedeljek je skuhal odlično piščančjo obaro z žličniki, za tiste, ki mesa ne jedo, pa vegansko obaro s tofujem.

V torek so se obiskovalci učili znakovnega jezika s Tadejo Kokol, uživali pa so lahko tudi v lesenih modnih dodatkih MoiMatjaž Kajba je s pomočjo lesa in elektrike radovedneže naučil narediti Lichtenbergove figure oz. električna drevesa, Klemen pa je z odličnim prigrizkom poskrbel za lačne.

Festival Računajte na nas! lahko na Grajskem trgu obiščeš še vse do petka. |  
Petja s pomočjo likalnika in plastičnih vrečk ustvarja kolaže. |
Medtem, ko se je Žana pogovarjala, so njeni prsti že kvačkali novo kreacijo. |
Za lačne bo še ves teden skrbel Klemen, ki je v ponedeljek skuhal piščančjo obaro. |

   

  Kaj nas še čaka?

  Grajski trg bo od mlade ustvarjalnosti prekipeval še vse do petka med 11. in 15. uro, zato imaš še dovolj časa, da se preizkusiš v novih stvareh.

  SREDA

  • Grafično oblikovanje (Vanesa Müller)
  • Osnove samoobrambe (dijaki Srednje prometne šole MB)
  • Predstavitev in ogled dirkalnika (UNI Maribor Grand Prix Engineering)

  ČETRTEK

  • Grafično oblikovanje (Vanesa Müller)
  • Izdelava kitar iz lesa (Tim Draksler)
  • Risanje mandal (Tadeja Hojnik)

  PETEK

  • Grafično oblikovanje (Vanesa Müller)
  • Izdelovanje šahovskih figur iz lesa (Anže Ipavc)
  • Predstavitev in ogled dirkalnika (UNI Maribor Grand Prix Engineering)

  Vse dni: kulinarika s Klemnom Zapečnikom in delavnice društva IndiJanez

   

   Urška KUR
   Urška KUR
  ikona snemalec Miha HORVAT

  Sorodni članki

  Back to top button