GlasbaKulsko

Zgodovina trap glasbe

Od ulične hip-hop glasbe do fenomena, ki osvaja svetovne glasbene lestvice

Tudi če ne poznaš trap glasbe, si jo verjetno že slišal. Future, Migos, Gucci Mane, Fetty Wap, 2 Chainz – vsa ta imena so tesno povezana z omenjenim žanrom.

Rime, ki prenesejo ulično življenje v besedila in zasvojlivi zvoki, ki so nastali v rokah producentov, kot so Shawty Red, Mannie Fresh, Zaytoven in Tony Fadd, so prepoznavni elementi mladega žanra. Vsak večji glasbeni festival je v zadnjih letih gostil vsaj eno trap zvezdo in trap-rap izvajalci so zasedli visoke položaje na svetovnih glasbenih lestvicah. Kako je prišlo do tega?

 

2003: T.I. – Rubber Band Man

T.I. (ali Clifford Joseph Harris Jr., kot ga verjetno kličejo domači), je raper iz Atlante, ki poleg Gucci Manea in Young Jeezy ja, lahko trdi, da je trap sceni pomagal pri začetni prepoznavnosti. Izid Trap Muzik albuma v letu 2003 predstavlja prelomnico, ki je žanru dala prepoznaven zvok. T.I je celo ustanovil lastno založbo, Grand Hustle, da bi promoviral mladi rap žanr.

 

2005: Young Jeezy – Trap Star

Young Jeezy se s T.I.-jevo trditvijo, da je atlantski izvajalec izumil trap, verjetno ne strinja povsem. Jan Wayne Jenkins se je na sceni prvič pojavil pod psevdonimom Lil J, svoje umetniško ime pa je leta 2001 spremenil v Young Jeezyja. Leta 2005 je izdal prepoznavni album Let’s Get It: Thug Motivation 101 – mojstrovina trap scene, ki je nastala v sodelovanju s producentom Shawty Reddom. Od takrat naprej je Jeezy prepoznavno ime na glasbenih lestvicah. Pohvali se lahko, da je sodeloval s številnimi zvezdami, med njih štejemo tudi Rihanno. Njegov zadnji (deveti), album – ki prav tako kraljuje na visokih mestih glasbenih lestvic – je imenovan Trap Or Die 3.

 

2007: Gucci Mane – My Kitchen

Gucci Mane je bil verjetno prvi trap izvajalec, ki je s svojo glasbo prodrl na MTV. Njegove spretne rime in mojstrske skladbe so postale prepoznaven znak žanra. Gucci se ne razume najbolje z zakonom, a kljub temu se zadnjih 18 mesecev popolnoma posveča glasbi. Izdal je dva mixtape-a, dva studijska albuma, skupni album z Metro Boominom, sodeloval pa tudi je z Young Thugom in duetom Rae Sremmurd. A stopimo korak nazaj in poslušajmo klasiko iz leta 2007, ki je bila posneta v istem času kot njegova najbolj prepoznavna albuma: Hard to Kill (2006) in Trap-A-Horn (2007).

 

2012: Major Lazer – Original Don (Flosstradamus remix)

Ko je trap rap postal pomemben del hip-hopa, so to opazili tudi izvajalci drugih zvrsti. Znana imena dance glasbe so prepoznala potencial trapa in ni trajalo dolgo, da so njegove elemente začeli vključevati v svoje pesmi. Flosstradamus je naredil remix pesmi Original Don (Major Lazer) – skladbo je upočasnil in dodal vse prepoznavne lastnosti trapa. Floss in Diplo sta kasneje nastopila na BBC Radio 1, kjer sta vrtela predvsem trap, tako v hip-hop, kot v trap-house stilu.

 

2012: Baauer – Harlem Shake

DJ Sliink in RL Grime ta šla v akcijo in Soundcloud je bil kmalu prežet z »bedroom trap-house producenti«. Za himno tega gibanja lahko brezkompromisno predlagamo Baauerjev Harlem Shake. Če še nisi slišal pesmi, videl videa, ali bil bombardiran s Harlem Shake memi, si verjetno zadnje desetletje preživel na Marsu.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGRed Bull (vir)
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button