FotoKulturaVideo

Večer za ljubitelje zborovske glasbe

Glasovi APZ Maribor in komornega zbora Orfej so za en večer združili moči.

Unionska dvorana, napolnjena z ljubitelji zborovske glasbe, je uživala v večeru z APZ Maribor in zborom Orfej iz Ljutomera.

V mariborski Dvorani Union so včeraj odmevali glasovi petdeseterice mladih pevcev letošnje sestave Akademskega pevskega zbora (APZ) Maribor, ki že več kot pol stoletja deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Študent. Na zborovskem koncertu za sladokusce so odpeli del letošnjega repertoarja, ki se leto za letom spreminja, tako kot se zaradi predvsem študentske zasedbe spreminja tudi sestava. »Nismo stalna zasedba, temveč je vedno prisoten pretok pevcev. Tako vsako leto začnemo od začetka, delamo na tehniki in gremo proti koncu leta že lahko na kakšno tekmovanje,« je pojasnila Tadeja Vulc, dirigentka in umetniška vodja APZ Maribor.

 

Nenavadna mešanica tradicije in moderne

Na letošnjem koncertu so se odločili ponuditi nenavadno mešanico tradicije in modernega, domačega in tujega, religioznega na eni, in navihanega na drugi strani. »Poskušamo ustvarjati koncerte, ki osrečujejo vse poslušalce. Tako poskušamo v vsaki sezoni vključiti nekaj verskih, tujih, umetnih, posegamo pa tudi v druge vode, v bolj navihane ritme, kjer delamo tudi s koreografijo,« je še dejala Vulčeva.

Za njene varovance je bil koncert tudi vaja za zborovska tekmovanja, na katerih se bodo še preizkusili tekom leta. S predstavljenim repertoarjem bodo Apezejevci kot edina slovenska zasedba ambasadorji naše kulture na 15. mednarodnem tekmovanju Gallus, ki bo letos potekal kar v Mariboru.

Za zborovske sladokusce - Komorni zbor Orfej
Komorni zbor Orfej je očaral dvorano s svojo usklajenostjo.

Bolj kot tekmovalnost pa v APZ poudarjajo povezovanje. V tem duhu so si oder včeraj delili z Komornim zborom Orfej iz Ljutomera, ki bo čez nekaj mesecev praznoval 30-letnico obstoja. »Povabilo mariborskega APZ nas je zelo veselilo, saj gre tudi za poslušanje, učenje od drug drugega. Običajno smo predaleč, da bi se družili, in zbor le spremljamo,« se je sodelovanja veselil Andraž Hauptman, dirigent Orfeja. Zbor je prav tako predstavil del svojega ustvarjanja, ob zaključku večera pa združil glasove še z APZ.

 

 Klara AVSEC
 Vid JERČIČ
 Miha HORVAT

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button