KulturaNovice

Tudi Maribor del boja za svobodno Palestino

Ulice Maribora so včeraj zapolnili aktivisti, ki so se skupaj zavzemali za novo in boljšo prihodnost. Govorili so prihodnosti, kjer bo prevladal mir in razumevanje, kjer bo Palestina končno svobodna.

Palestino že več kot mesec dni prizadevajo napadi Izraela, ali kot smo slišali v uvodnem govoru, etape etičnega čiščenja in genocida, ki so do sedaj terjale že na tisoče smrtnih žrtev. Ljudje so v nenehnem preganjanju, brez političnih pravic, brez tople vode, brez strehe nad glavo in brez delujočih javnih storitev. Mnogi so zaporniki v svoji lastni državi, spet drugim je uspelo pobegniti.

Vojna se nadaljuje in po mnenju aktivistov je Izraelu takšna politika dodatno omogočena zaradi podpore zahodnih sil, ki jih priskrbujejo z orožjem. »Krvavi madež je tudi na rokah Slovencev, ki to podporo dovoljujejo, se je glasil eden izmed pozivov na včerajšnjem zhodu. Ta se je oblikoval kot poziv vladi Republike Slovenije, da prizna problematiko delovanja Izraelske države ter poskuša vplivati na spremembo. Smo majhni, a skupaj zmoremo veliko!

v Palestini poteka degredacija rodovitne prsti ter uničevanje vodne in energetske industrije.

Svoboda Palestini ali free Palestine!

Aktivisti so se na Glavnem trgu v Mariboru zbrali včeraj ob petih, tam se je pričel tudi uvodni govor. Spregovorili so o trenutni situaciji v Palestini, ki je vsak dan bolj tragična. Teroristični napadi so terjali že več tisoč smrtnih žrtev, od tega je skoraj polovica otrok. Govorimo o nemočnih, preprostih ljudeh, ki so si nenehno želeli le enakosti in sprejemanja. »Kje je tu humanost?« so se spraševali.

»Ljudje upajo le, da bi lahko v svoji državi živeli prosto in svobodno,« so povedali. Izrael izvaja napade na vse javne ustanove Palestine, pod pretvezo, da se v njih skriva Hamas. Napadajo bolnišnice, šole, tudi kmetijska polja brez kančka občutka do drugih ljudi. Med mrtvimi so tudi številni zdravstveni delavci in pripadniki vojske, ki so v času najhujšega genocida ponujali pomoč svojim državljanom.

Po končanem govoru se je shod nadaljeval po ulicah Maribora, kjer so aktivisti pozivali ljudi, naj o dogajanju razmislijo. »Free Palestine,« je odmevalo po Mariboru, plapolale so palestinske zastave in spremljali so jih transparenti. Shod se je končal na Glavnem trgu, pridružili pa so se mu tako starejši, kot tudi najmlajši.

Aktiviste so spremljali tudi transparenti, ki so izražali svobodo Palestini!

Poziv za spremembo!

Po mnenju aktivistov tudi Slovenija v boju nima čistih rok. Zahodne sile se odločajo za dodatno zalaganje Izraela z orožjem, pri čemer je vključena tudi Slovenija. Včerajšnji shod se je tako zavzemal za takojšnjo prekinitev izraelske invazije, za priznanje Palestine kot samostojne države ter za sankcioniranje izraelskega apartheidovskega režima. Tudi v Sloveniji je odmevala želja po prekinitvi vojne.

Iva KNEZ
Iva KNEZ

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button