Kultura

Filmsko izobraževanje za mlade

Tokratna Filmopeka je potekala na temo znanstvene fantastike oz. natančneje o neposnetem filmu Dune po scenariju čilskega scenarista Alejandra Jodorowskega. Na to temo je bil leta 2016 posnet tudi dokumentarec Jodorowskys Dune.

Po ogledu dokumentarca o neposnetem filmu Dune je sledilo predavanje filmskega kritika Igorja Harba. Ta je pred kratkim v slovenščino prevedel knjižno uspešnico Peščeni planet (Dune), ki je leta 1965 izšla izpod peresa ameriškega pisatelja Franka Herberta. Ob Harbovem obisku je nastal intervju, kjer deli misli o znanstvenofantastičnem žanru in superjunakih. Izpostavil je tudi, katere filme priporoča za ogled. Odgovore najdeš na povezavi.

Kaj je Filmopeka?

Filmopeka je filmsko izobraževanje za mlade in ostale zainteresirane. Z ogledi kinotečnih filmov, ki jim sledijo predavanja strokovnjaka s področja filma. Njeni začetki segajo v leto 2014, ko so se v Pekarni Magdalenske mreže odločili, da bodo skupaj z Zavodom Udarnik enkrat mesečno organizirali filmske večere poimenovane Udarniška Filmopeka. Dogajanje je sprva potekalo v Kinu Udarnik, a se je slednji na žalost znašel v težavah, zgubil financiranje in kasneje še prostor. Filmi se od takrat naprej predvajajo v prostorih INFOPEKE.

 

Pekarna Magdalenske mreže
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button