KulskoNoviceOkolje

Pig NFT ali kako digitalna svinja postane postane 100 kg mesa

Na Hrvaškem je začela delovati digitalna platforma GoAgro, prek katere kupci nezamenljivega žetona (NFT) za 250 evrov postanejo lastniki stokilogramske digitalne svinje. Žeton Pig NFT lahko nato čez 900 dni zamenjajo za pravo svinjsko meso. Gre za prvi Pig NFT na svetu, sledile pa mu bodo tudi druge naložbe v kmetijstvu.

Minimalna naložba na platformi GoAgro v okviru projekta Moja digitalna svinja je 250 evrov. Kupec za ta znesek prejme en žeton Pig NFT, ki predstavlja sto kilogramov svinjskega mesa. Z žetonom po dveh letih in pol lahko trguje ali pa ga kadarkoli zamenja za pravo svinjsko meso.

Platformo so razvila hrvaška podjetja Agroporc, Beyondi in Blok Be. “Pig NFT je revolucionarna kampanja zbiranja sredstev, ki vlagateljem ponuja edinstveno priložnost za neposredno vlaganje v proizvodnjo svinjine, ne da bi sami odprli farmo,” so sporočili na platformi.

Svinja bo vsako leto zrasla za tri odstotke, tako da bo čez tri leta tehtala do 107,7 kilograma ter bo po ocenah s platforme vredna 410 evrov. To pomeni 73-odstotni dobiček.

Ustanovitelji platforme načrtujejo izdajo 240.000 žetonov Pig NFT v petih fazah. V vsaki fazi bodo digitalno svinjo spremenili v vzrejo prave svinje. S sredstvi od prodaje žetonov bodo začeli proizvodnjo na farmah družbe Agroporc, vsaka od njih pa bo imela spletno kamero, da bo kupec lahko spremljal vzrejo živali.

Projektu Moja digitalna svinja bodo po napovedih ustanoviteljev sledili tudi drugi projekti, kjer bodo kupci žetonov prav tako vlagali v kmetijsko proizvodnjo na Hrvaškem.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button