Bivanje

Kako bo zaprtje Koroške ceste vplivalo na tvojo pot do faksa? 2. del

V zadnjem času je veliko govora o zaprtju Koroške ceste, ki je za Mariborski promet ena izmed ključnih prometnic. Kakšen vpliv pa ima zaprtje Koroške ceste na tiste mariborske dijake in študente, ki ne živijo v Mariboru?

V Mariboru se je pred kratkim zaprl odsek Koroške ceste, ki je med najbolj prometnimi mariborskimi cestami. Zato so začasno spremenjeni mestni in medkrajevni avtobusi, zaprti parkingi in preurejeni prometni režimi. Zaprtje Koroške ceste ima med drugim ključen vpliv na dijake in študente, ki obiskujejo srednjo šolo oziroma faks v Mariboru. Veliko jih bo sedaj za pot potrebovalo več časa. Tudi, če imaš svoje parkirno mesto, ki se ni zaprlo in ne hodiš na avtobus, boš več časa potreboval že zaradi povečanega prometa. Za večino dijakov in študentov pa bodo največje probleme predstavljale preusmerjene avtobusne linije in zaprtje parkirnih mest blizu fakultet.

Bodo morali tisti, ki so se do zdaj vozili samo z medkrajevnim avtobusom, imeti še mestno karto?

Kot je sporočila Arriva, bo medkrajevni avtobusni promet v času, ko je Koroška cesta zaprta, preusmerjen na desni breg Drave. Tukaj se pojavi velika sprememba za tiste, ki obiskujejo srednjo šolo in študirajo na levem bregu Drave. Arriva je organizirala prestope pri Fontani, saj je seveda razdalja za nekoga, ki študira blizu centra Maribora, prevelika za hojo. Gre za spremembe, ki vplivajo predvsem na količino časa, ki ga boš potreboval za pot do srednje šole ali faksa.

Kar nekaj mladih, ki se izobražuje v Mariboru, si bo moralo v času zapore kupiti karto za mestni avtobus, ki s subvencijami stane 5 evrov. To pa zato, ker jih je medkrajevni avtobus morda prej pripeljal dovolj blizu šole ali faksa, da mestne karte niso potrebovali, sedaj pa zaradi sprememb to ne bo več možno.

dela na koroški cesti, koroška cesta, koroška maribor, dela na koroški, spremembe zaradi zaprtja koroške ceste, zaprtje koroške, maribor, arriva, avtobusne linije, mestni avtobus, medkrajevne avtobusne linije, spremembe avtobusnih linij, spremembe avtobusnih linij zaradi koroške ceste, glavni trg, študenti, dijaki, srednje šole, faksi, fakultete, vpliv zaprtja koroške na dijake, vpliv zaprtja koroške na študente, kolesarjenje, kolesarjenje maribor, na faks
Kot voznik moraš paziti tudi na preurejene prometne režime v Mariboru.

Kaj pa tisti, ki se na faks vozijo?

Začasna bo ukinitev treh parkiriščih, ki so vsa v bližini mariborskih fakultet. Študenti, ki so jih vajeni uporabljati, si bodo morali poiskati druga parkirna mesta, kar je pa lahko v času zaprte Koroške ceste problematično, saj je v celotnem mestu več prometa, iskanje parkirnega mesta v Mariboru pa ni nikoli lahek zalogaj.

Če imaš zaradi zaprtja Koroške ceste težave z iskanjem parkirnega mesta, morda razmisli, ali se ti splača najeti parkirno mesto v bližnji parkirni hiši. Drugače boš tako kot tisti, ki se vozijo z avtobusi, moral investirati več časa, saj boš najverjetneje moral parkirati dlje od faksa in se malce sprehoditi.

Je kolesarjenje magična rešitev?

Skozi zaprto Koroško cesto je urejen koridor za pešce in kolesarje, zato je na njih vpliv minimalen. Velik del dijakov in študentov, ki se vozijo z mestnimi avtobusi, bi lahko kolesarilo, sedaj se jim bi to verjetno tudi časovno bolj izplačalo. Toda rešitev ni tako enostavna za tiste, ki ne živijo v Mariboru. V Mariboru namreč ni najboljših možnosti za izposojo koles za študente, zato boljših rešitev kot skombinirati avtobusne ali avtomobilske vožnje s pešačenjem skorajda ni. Vsaj do konec aprila si bo treba vzeti več časa za pot na faks in biti potrpežljiv.

Tukaj lahko prebereš prvi članek, o vplivu zaprtja Koroške ceste na tiste, ki živijo v Mariboru.

 

Mojca KUPČIČ
Mojca KUPČIČ

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button