Bivanje

Kako bo zaprtje Koroške ceste vplivalo na tvojo pot do faksa? 1. del

Dela na Koroški cesti, zaradi katerih bo del ključnih mariborskih prometnih poti za nekaj časa zaprt, so dvignila veliko prahu. Ker mnogo poti do fakultet vodi ravno čez Koroško, ti bomo v dveh člankih predstavili, kakšne spremembe te čakajo. Prvi članek bo osredotočen na to, kakšen vpliv bo imelo zaprtje na študente, ki začasno ali stalno živijo v Mariboru, drugi pa na tiste, ki se na fakse vozijo z medkrajevnim avtobusom ali avtomobilom.

Če živiš v Mariboru si že zagotovo opazil, da se je pred kratkim za približno tri mesece zaprla Koroška cesta, ena izmed najpomembnejših cest v mariborskem prometu. Obnova naj bi trajala od 31. januarja do konca aprila, ko bi naj bila cesta ponovno odprta za dvosmerni promet. Zaprtje Koroške ceste je s seboj pripeljalo veliko sprememb, ki vplivajo tudi na dijake in študente, ki živijo v Mariboru. Ko se zapre ključna cesta za določeno mesto, se namreč pojavi več sprememb, kot je samo, da se po njej ne moremo voziti. Zato so v Mariboru začasno spremenjeni mestni in medkrajevni avtobusi, zaprti nekateri parkirni prostori in preurejeni prometni režimi.

Za tiste, ki živijo v Mariboru, bodo spremembe nastale predvsem zaradi mestnih avtobusnih linij. Tisti, ki živijo dovolj blizu srednje šole ali faksa, problemov ne bi smeli imeti. Tudi, če morajo prečkati zaprti del Koroške ceste, je namreč urejen koridor za pešce in kolesarje.

Kako se znajti s kar osmimi spremenjenimi avtobusnimi linijami?

Kot sporoča Marprom, je obvoz urejen za osem avtobusnih linij: Linija 3, 7, 12, 15, 17, 18, 19 in 151. Razumljivo sedaj linije delajo več postankov v severnem delu Maribora, kjer sta postavljeni tudi dve novi (začasni) avtobusni postaji: na Maistrovi ulici pri Mestnem parku in na Mladinski ulici ob muzeju NOM.

Avtobusi ne bodo več stali na postajališčih Koroška–Poštna v obe smeri, Glavni trg–Židovska, Glavni trg–Vetrinjska in TPC City. Največje spremembe bodo seveda čutili dijaki in študenti, ki obiskujejo šolo ali faks v bližini zaprte ceste, kot je na primer Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

dela na koroški cesti, koroška cesta, koroška maribor, dela na koroški, spremembe zaradi zaprtja koroške ceste, zaprtje koroške, maribor, marprom, avtobusne linije, mestni avtobus, mestne avtobusne linije, spremembe avtobusnih linij, spremembe avtobusnih linij zaradi koroške ceste, glavni trg, znajti s osmimi spremenjenimi avtobusnimi linijami, študenti, dijaki, srednje šole, faksi, fakultete, vpliv zaprtja koroške na dijake, vpliv zaprtja koroške na študente
Prehod za pešce in kolesarje je ob delih na Koroški cesti urejen.

Koliko dodatnega časa boš potreboval?

V najboljšem primeru spremenjene mestne linije pomenijo samo, da namesto na postaji Koroška-Poštna, izstopiš na Glavnem trgu in se ti pot podaljša samo za nekaj minut. Ampak zaradi obvozov se zna zgoditi, da bi kdo, ki obiskuje šolo ali faks v tem predelu, moral namesto na postaji Gosposvetska STŠ, izstopiti na Glavnem trgu, saj se ti morda zaradi daljših obvozov in večjega prometa enostavno ne splača sedeti na avtobusu,  ker boš prej prispel, če pešačiš. Navsezadnje ves ta kaos najmanj vpliva na pešce in kolesarje.

V takem primeru se ti lahko čas pešačenja iz petih minut naenkrat podaljša na petnajst. Poleg tega je Marprom opozoril, da se bodo najverjetneje pojavljale zamude avtobusov. Zaradi pogostosti avtobusov se lahko tako zgodi, da se boš moral vstati več kot pol ure prej kot običajno.

Zato najprej ugotovi, katera pot se ti bo sedaj najbolj časovno izplačala in koliko časa več ti bo vzela, da ne boš zaradi zmede (preveč) zamujal. Sploh, če te čakajo še kakšni izpiti, na katere ne smeš zamuditi. Seveda pa te lahko prometni kaos prepriča v izbiro, ki je tudi bolj prijazna okolju – do šole ali faksa se odpravi s kolesom.

Tukaj lahko prebereš drug del članka, o vplivu zaprtja Koroške ceste na mariborske študente, ki ne živijo v Mariboru.

 

Mojca KUPČIČ
Mojca KUPČIČ

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button