BivanjeSpekter

Majhno, a prijetno stanovanje

V času študija si študentje stanovanje pogosto delimo še z nekom. Veliko nas živi v majhnih, deljenih stanovanjih ali v študentskih sobah.

V slednjih si nekateri delijo celo isti prostor. Če ste v podobni situaciji, veste, da je takšno sobivanje lahko prava nočna mora. V nadaljevanju članka je nanizanih nekaj nasvetov, ki lahko vašo situacijo nekoliko omilijo.

Skupaj razmislite o postavitvi pohištva v stanovanju

Če ste s sostanovalcem v situaciji, ko se smete odločati o lastnem pohištvu, to izkoristite. Pri tem je ključno, da sodelujeta in se trudita izbrati čim več elementov, ki koristijo obema in so tudi estetsko primerni za majhen prostor. Pohištveni elementi prostor oblikujejo. Kadar so postavljeni smiselno, to zaznamo in se v prostoru boljše počutimo. Preden se dokončno odločite, kam boste kak kos pohištva postavili, premislite in izberite prostor, kjer bo element najbolj funkcionalen in hkrati estetsko učinkovit. Domišljena in smiselna ureditev namreč prostor poveča in izboljša njegovo prehodnost.

Kako navidezno povečati prostor?

Dva enako velika prostora sta lahko videti različne velikosti že samo zaradi razlike v uporabi materialov in barv. Svetlejše barve in preproste teksture poudarjajo občutek prostornosti. S svetlimi barvami lahko povečate difuzno razporeditev naravne svetlobe. Za usmerjanje svetlobe po prostoru pa lahko uporabite tudi ogledala.

Če želite prostor navidezno povečati, mu morate dovoliti, da »diha«. To pomeni, da odprtih elementov za shranjevanje, kot so na primer knjižne police, ne zapolnite v celoti. Nekaj prostora vedno pustite praznega. Na tak način se izognete občutku prenatrpanosti. Pri razporejanju predmetov vedno izpostavite najbolj zanimive in okoli njih pustite nekaj praznega prostora.

Pametno uporabite shranjevalne prostore

S sostanovalci se dogovorite o skupnih shranjevalnih prostorih, kjer ločite potrebščine po tipu in jim določite stalno mesto. Tako boste prihranili prostor, sočasno pa se boste s pametnim dogovarjanjem o stvareh, ki si jih lahko delite, izognili podvajanju. Dandanes proizvajalci pohištva ponujajo pohištvene proizvode z več funkcijami, ki so v majhnem prostoru zelo dobrodošli, saj omogočajo, da lahko vsak kotiček izkoristite za shranjevanje. Tak primer je tabure, ki poleg funkcije dodatnega sedeža omogoča tudi shranjevanje.

Zmanjšajte število nepotrebnih predmetov

Če ste nagnjeni k zbiranju ali pa imate veliko osebnih predmetov, ki samo vam nekaj pomenijo, nimajo pa funkcionalne ali estetske vrednosti, se jim v študentski sobi skušajte izogniti. Ne samo da vašemu sostanovalcu morda predstavljajo moteč element, zasedajo tudi dragocen prostor. To sicer ne pomeni, da se morate znebiti vseh sebi dragocenih predmetov, ampak da njihovo število zmanjšate na minimalno.

Z vizualnimi preprekami si lahko pomagate do večje zasebnosti

Če si sobo z nekom delite, je pomembno, da imate svoj »kotiček«. Vizualne pregrade so pri tem lahko zelo dobrodošle, saj vam omogočijo občutek zasebnosti. Za takšno pregrado lahko uporabite visečo zaveso, samostoječi etažer za knjige ali pa stoječo (zložljivo) starinsko pregrado, ki je lahko tudi zelo zanimiva oziroma dekorativna.

Majhno stanovanje je hitro videti razmetano

Dejstvo je, da med vsakdanjimi opravili stvari odlagamo podzavestno. Če torej sproti ne pospravljamo, se v stanovanju stvari hitro nakopičijo. Razdejanje je velikokrat največje ob vhodu v prostor, saj so prav tu največkrat na hitro odvrženi čevlji, ključi, torbe ali pa kak kos vrhnjega oblačila. Najbolje je, da v bližino vhoda postavite pohištveni element, na katerega lahko vse te predmete odlagate.

Če v splošnem težko vzdržujete red, si naredite načrt pospravljanja. S sostanovalci si delo razdelite. Pri tem je koristno, da si sestavite seznam opravil, ki jih je treba opraviti vsak dan, tedensko ali enkrat mesečno. Delo si razporedite dnevno ali pa tedensko, v smislu dežurstva. S tem se boste tudi najlažje izognili morebitnim konfliktom.

Če si tudi vi delite stanovanje ali sobo s sostanovalci, razmislite o teh nasvetih. Vedno je sicer treba ravnati sporazumno in potrebna je pripravljenost vseh stanovalcev, če želimo, da vse teče gladko. Toda vredno se je potruditi in prostor oblikovati vsebinsko in estetko, saj se lahko ob sorazmerno majhnem trudu standard bivanja zelo izboljša.

 

 Filip Jakob Fras
 Pixabay

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button