Življenjski slog

43 % moških ima probleme s prepoznavanjem ženskih orgazmov …

Orgazmi! V njih lahko uživamo sami ali s prijateljem, obožujemo jih vsi in to že stoletja. To pa še ni vse - orgazmi so celo nekaj s preverljivimi zdravilnimi lastnostmi. Glede na študijo iz leta 2018 pa skoraj polovica heteroseksualnih moških pri ženski ne zna prepoznati vrhunca.

Obsežno raziskavo je ekipa Univerze Brighama Younga objavila v letu 2018. Preučevana skupina je obsegala 1683 moških, natančneje heteroseksualnih mladoporočencev. Kar 43 % izmed njih je napačno zaznalo, ali je njihova žena doživela orgazem. Ali preprosteje povedano, skoraj polovica vseh je svojim ženam pripisalo več orgazmov, kot so jih res doživele.

Od vseh anketiranih žensk jih je zgolj nekaj manj kot polovica (49 %) poročala, da orgazem doživijo “skoraj vedno” – med 80 % in 100 % časa. To je precej in opazno nižje od odstotka moških, ki doživijo orgazem. Da ga doživijo “skoraj vedno” je povedalo 87 % anketiranih moških. Vendar to ne pripomore k splošnemu izboljšanju odnosa.

seks, spolnost
Raziskava se je osredotočala na ženske orgazme (vir).

Kaj so bili najbolj zanimivi izsledki raziskave?

Eden izmed največjih zaključkov raziskave je, da ima ženski orgazem edinstveno pozitivno povezavo z njihovim spolnim zadovoljstvom. Ob tem, ko vrhunec doživi ženska, pa tudi moški, ki svoje žene doživljajo kot bolj orgazmične, poročajo o večjem spolnem zadovoljstvu.

Kje pa bi lahko tičal razlog, da je kar 43 % napačno ocenilo, kdaj njihove žene doživljajo orgazme in kdaj ne? Morda v tem, da moški precenjujejo svojo sposobnost ustvarjanja ženskih spolnih vrhuncev.

orgazem
Pri spolnih odnosih je poudarek (pre)večkrat namenjen moškim vrhuncem (vir).

Izkazalo se je, da moški pogosteje doživijo orgazem, ko verjamejo, da ga je doživela tudi njihova partnerka. Ker je resničnost doživljanja ženskih orgazmov toliko bolj klavrna, kot si predstavljajo, pa je pomembno, da se o raziskovanju užitkov začne govoriti. Jasno, glasno in pogosto. Saj je orgazmov vendar dovolj za vse.

Če verjameš ali ne, pa orgazmi poleg očitnega užitka, prinašajo tudi številne blagodejne učinke na telesno in duševno zdravje. Katere so nekatere izmed osrednjih prednosti doživljanja orgazmov? Orgazmi blažijo bolečine, spodbujajo plodnost, krepijo imunski sistem in blagodejno vplivajo na srce ter ožilje. Poleg tega pomagajo pri poglabljanju osebnih odnosov, večajo koncentracijo in boljšajo počutje. Kaj več bi še lahko želeli?

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button