Bivanje

Klavirski prehod za pešce z največ podpore v participativnem proračunu

V okviru participativnega proračuna Mestne občine Maribor bodo v naslednjih dveh letih izvedli 44 projektov, ki so jih predlagali in izglasovali občani. Izglasovani projekti so skupaj prejeli 1990 glasov, največje podpore pa je bil deležen predlog ureditve klavirskega prehoda za pešce pri Konservatoriju za glasbo in balet v središču mesta.

Za klavirski prehod oz. poslikavo prehoda za pešce v obliki klavirskih tipk pred stavbo konservatorija v Mladinski ulici je na glasovanju, ki se je zaključilo prejšnji teden, glasovalo sto občanov. Vseh 131 projektov na glasovnici je skupaj dobilo 3142 glasov, dva predloga pa sta ostala brez glasov, so sporočili z občine.

Glasovanja za predloge projektov v okviru participativnega proračuna, ki je potekalo v spletni obliki, se je udeležilo 1439 občanov. Posameznik je lahko svoje glasove podelil več projektom, a v skupni vrednosti do 40.000 evrov. V povprečju je vsak uporabnik glasoval za nekaj več kot dva projekta.

Največ glasov so prejeli projekti v območju 4, v katerega sodijo mestne četrti na desnem bregu Drave. V tem sklopu je bilo tudi največ predlaganih projektov, največ podpore pa je dobila ureditev Stražunskega gozda.

V območju 1 je največ glasov dobil predlog izgradnje kolesarskega poligona v Malečniku. V območju 2 pa že omenjeni klavirski prehod za pešce. V območju 3 je največ ljudi glasovalo za postavitev fitnesa na prostem in igrišča za otroke v Limbušu.

Le en projekt na področju izobraževanja mladih

Povprečna vrednost posameznega izglasovanega projekta je 10.860 evrov, skupno pa so izglasovani projekti, vredni 477.825 evrov.

Na občini ugotavljajo, da se med 44 izglasovanimi predlogi približno petina nanaša na postavitve otroških igral oziroma ureditve igrišč. Približno toliko se jih tudi nanaša na postavitve urbane opreme, kot so klopi in koši. Veliko projektov vključuje ureditev in označitev rekreacijskih, sprehajalnih in pohodniških poti.

Izglasovani so bili tudi predlogi, ki urejajo varstvo narave in živali, označevanje kulturne dediščine, postavitev spomenika, umirjanje prometa in grafitiranje. Samo en projekt je bil izglasovan na področju izobraževanja mladih. Gre za projekt ureditve prostorov za brezplačno učenje otrok robotike in programiranja iz socialno šibkih družin.

Izglasovane projekte bodo uvrstili v občinska proračuna za leti 2021 in 2022. V vsakem proračunskem letu je za te projekte namenjenih 250.000 evrov.

Maribor je leta 2015 kot prva občina v Sloveniji pristopil k temu mehanizmu, ko je participativni proračun pilotno uvedel za eno od mestnih četrti. A je kasneje projekt zamrl. Ekipa župana Saše Arsenoviča je projekt letos znova obudila, tokrat pa ga izvajajo na ravni celotnega mesta, ki so ga v ta namen razdelili na štiri območja.

 

 STA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button