BivanjePotovanje

Predor pod središčem Maribora bi optimistično lahko začeli graditi v 2024

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je včeraj, 7. aprila, ob obisku v Mariboru napovedal podporo države izgradnji cestnega predora pod središčem tega mesta. Prav tako je obljubil premike pri izgradnji zahodne obvoznice mesta in reševanju usode mariborskega letališča. Za slednje naj bi bil do konca letošnjega leta objavljen razpis za koncesijo.

Dva tedna pred državnozborskimi volitvami je Vrtovec danes z županom Mestne občine Maribor Sašo Arsenovičem in županom Občine Hoče-Slivnica Markom Soršakom podpisal protokol o nadaljnjem sodelovanju infrastrukturnega ministrstva z obema občinama pri uresničitvi infrastrukturnih projektov na širšem območju Maribora. Z njim so se podpisniki po navedbah mariborske občine obvezali k izvedbi nadaljnjih postopkov v več projektih.

Za prvo etapo zahodne obvoznice, ki zajema odsek od Lackove do Kardeljeve ceste, je Vrtovec napovedal objavo javnega naročila za izbor izvajalca gradbenih del v drugi polovici tega meseca. Za naslednji dve etapi obvoznice s priključkom na avtocesto v Slivnici je predvidena javna razgrnitev junija letos in sprejem državnega prostorskega načrta na vladi v letu 2023.

Predor pod središčem mesta bi bil dolg 2 kilometra

Ministrstvo je po besedah Vrtovca podprlo idejo ekipe sedanjega mariborskega župana za izgradnjo predora pod mestnim središčem. Predvsem, ker je cenejša od morebitne izgradnje severne obvoznice in ker se s tem razbremeni lokalno prebivalstvo tranzitnega prometa.

Tudi Arsenovič je izpostavil pomen tega predora za razbremenitev prometa v središču mesta. “Želimo si, da bi promet omogočal višjo kakovost življenja in ne posegal v prostore, ki so namenjeni prvenstveno nam ljudem,” je dejal.

Gradnja približno dva kilometra dolgega predora 16 metrov pod zemljo se trenutno ocenjuje na med 40 in 50 milijoni evri. Po “najbolj optimističnih načrtih” bi z gradnjo po besedah Arsenoviča lahko začeli v letu 2024.

Obeta se tudi zahodna obvoznica, ki bo razbremenila cesto proti Hočam

Za Občino Hoče-Slivnica je mariborska zahodna obvoznica ključnega pomena, saj bo razbremenila promet skozi njihove kraje in odpravila prometne zastoje, ki so jim vsakodnevno priča. Ob tem se bo na državni cesti zgradilo krožišče v hoško industrijsko cono, kjer je zaposlenih okoli 4000 ljudi.

V tej občini leži tudi Letališče Edvarda Rusjana Maribor, ki je bilo julija 2019 dano v začasno upravljanje državni družbi DRI. Na ministrstvu že nekaj časa napovedujejo pridobitev novega dolgoročnega upravljavca.

V protokolu je napovedano nadaljnje sodelovanje države in mariborske občine še pri nekaterih drugih projektih. To so cesta Bresternica-Jurij, cesta v Malečniku, podaljšek Ceste proletarskih brigad, obnova Malečniškega mostu in izvedba podvoza Ledina.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button