IzobraževanjeNovice

Študenti gremo volit: mala šola državnozborskih volitev 2022

V medijih ali po mestu si zagotovo že zasledil bolj ali manj znane obraze, ki vabijo k temu, da jim nameniš svoj glas. Za kaj pa sploh gre? 24. aprila bodo potekale državnozborske volitve, ko bomo izbirali, kdo bo naslednja štiri leta sedel v našem državnem zboru.

Če ne želimo, da nam usodo krojijo tisti, ki je sploh ne bodo živeli, vemo, da ni nobene dileme: študenti gremo volit! V tednih do volitev, ki bodo 24. aprila 2022, te bomo tako popeljali skozi osnovne informacije, ki jih moraš vedeti, preden se odločiš za koga glasovati. Za začetek odgovori na povsem splošna vprašanja, ki zadevajo volitve.

Kdo vse lahko voli?

Z glasovanjem na volitvah lahko v sooblikovanju slovenske politike sodelujejo vsi volilni upravičenci – to so vsi državljani Republike Slovenije, ki so že dopolnili 18 let.

Za kaj se voli?

Trenutne volitve bodo državnozborske (sicer poznamo tudi predsedniške in lokalne volitve), kar pomeni, da bomo volili poslance, ki bodo v Državnem zboru sedeli in se za nas odločali (predvidoma) naslednja štiri leta.

Državni zbor je predstavniško in zakonodajno telo, ki opravlja vse glavne funkcije parlamenta. Sprejema na primer spremembe ustave, splošne akte, državni proračun, razpisuje referendume, imenuje in razrešuje visoke državne funkcionarje … Šteje 90 poslancev, državljanov Republike Slovenije, od tega dva poslanca italijanske in madžarske narodne manjšine (gov.si).

Kako potekajo volitve?

Pri nas volitve v državni zbor potekajo v 8 volilnih enotah, vsaka izmed teh enot pa je nadalje razdeljena na 11 okrajev. Iz vsake od volilnih enot je izvoljenih 11 poslancev, poslanski mandati pa se razdeljujejo na dveh nivojih. Del sedežev se razdeli najprej na nivoju volilne enote in nato na ravni države (88 mandatov + 2 poslanca manjšin).

mladi, študenti, volitve, volitve 2022, državnozborske volitve, volitve v državni zbor, politika, Slovenija, Republika Slovenija, poslanci
Pri nas se poslanski mandati podeljujejo na podlagi proporcionalnega sistema razdelitve poslanskih sedežev – dodeljeni mandati ustrezajo dodeljenim glasovom na volitvah.

Koga lahko voliš?

Svobodno lahko izbiraš med različnimi kandidati oz. političnimi strankami, ki jih bomo podrobneje predstavili v naslednjih tednih. Poleg politične stranke lahko na dan volitev obkrožiš tudi posamezne kandidate iz nje. To se kasneje upošteva pri izvolitvi v državni zbor. Sicer pa je pri nas v veljavi štiriodstotni prag za vstop v Državni zbor. To pomeni, da se pri delitvi mandatov upoštevajo samo liste, ki so na volitvah prejele vsaj 4 % vseh glasov.

Kdaj lahko voliš, če 24. aprila ne boš utegnil?

V osnovi se volitev udeležimo na volišču kraja, kjer imamo stalno bivališče. Obstajajo pa seveda tudi alternative. Če te na dan volitev ne bo doma, se lahko pred tem udeležiš glasovanja na omnia volišču, ali pa v domačem volilnem okraju glasuješ predčasno (to bo letos potekalo 19., 20. in 21. aprila). Na obe opciji pa se moraš predhodno prijaviti. Navodila najdeš na spletni strani Državne volilne komisije.

Sara VOCOVNIK
Unsplash
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button