Izobraževanje

Študenti vključeni v 117 inovativnih projektov za družbeno korist

Več kot tisoč študentov je v minulem šolskem letu v okviru programa Študentski inovativni projekti za družbeno korist reševalo družbene izzive, s katerimi se srečujejo nevladne in neprofitne organizacije v svojem lokalnem okolju. Med drugim so se v 177 projektih ukvarjali s kreativnim recikliranjem plastike in socialno integracijo tujih študentov.

Pridobivanje novih kompetenc in praktičnih znanj v sodobnem času postaja vse bolj pomembno, poudarek je na timskem delu, razvoju in inovativnih rešitvah. Vse to lahko mladi pridobijo s sodelovanjem v programu študentskih inovativnih projektov. V študijskem letu 2018/2019 je v projektih sodelovalo kar 1032 študentov, 179 pedagoških mentorjev in 136 strokovnih sodelavcev, so sporočili iz štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada.

Projekti so nastali tako na področju družboslovja, humanistike, umetnosti kot tudi na področju naravoslovja, kmetijstva, turizma, prometa in tehnike.

Samostojni visokošolski zavodi ali univerze so na razpis prijavili projekte, ki so jih oblikovali skupaj z nevladnimi in neprofitnimi organizacijami. Študenti so nato v projektnih skupinah pod mentorstvom visokošolskih učiteljev in strokovnjakov iz raznovrstnih organizacij odkrivali nove načine za reševanje izzivov sodobnega časa.

Več tisoč študentov do projektov za boljšo družbo

Projekti so nastali v okviru programa Študentski inovativni projekti za družbeno korist. Ukvarjali so se z glasbenim izobraževanjem otrok z motnjo avtističnega spektra, ureditvijo vrta dnevnega centra, akcijskim načrtom za pregled in odpravo mobilnostnih ovir za slepe in slabovidne v Mestni občini Celje, recikliranjem plastike na učinkovit in kreativen način, dvigom kakovostne integrirane oskrbe na domu in aktivacijo milenijcev k vpisu v register Slovenija Donor, pripravili pa so tudi interaktivno e-knjigo Kriptografija.

Program študentskih inovativnih projektov poteka pod okriljem javnega štipendijskega sklada. Projekti so nastali na ljubljanski, mariborski in primorski univerzi ter na samostojnih visokošolskih zavodih. Progam sofinancirata ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter EU iz evropskega socialnega sklada.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button