Šport

Na zimskih olimpijskih igrah mladih 39 slovenskih predstavnikov

V Lozani se bodo v četrtek, 9. januarja, začele tretje zimske olimpijske igre mladih. Mesto ob Ženevskem jezeru, kjer se je začelo olimpijsko gibanje moderne dobe in kjer ima sedež Mednarodni olimpijski komite, bo gostilo 1872 udeležencev iz 79 držav, rekordno število mladih športnic in športnikov, starih od 15 do 18 let.

Prižig olimpijskega ognja s plamenico tako kot na OI članov bo pomenil začetek dvotedenskega dogajanja, ki se bo sklenilo 22. januarja. Mladi športniki se bodo pomerili v eni od 16 športnih panog.

Tretja izvedba zimskih olimpijskih iger mladih bo postregla tudi z novimi športnimi disciplinami.

Še preden so se igre sploh začele, so organizatorji že postregli z rekordnimi številkami. Tretja zimska izvedba OI mladih je postregla z rekordno udeležbo. Število udeležencev, 1872 je za 40 odstotkov višje od števila udeležencev na drugih igrah. Druge igre so bile pred štirimi leti v Lillehammerju na Norveškem.

V Lozani, Švica bodo navzoči predstavniki 79 nacionalnih olimpijskih komitejev, kar je osem več kot pred štirimi leti in tudi nov rekord zimske izvedbe tega mladinskega tekmovanja.

Dvanajst nacionalnih komitejev se bo sploh prvič udeležilo zimskih iger. To so predstavniki Albanije, Azerbajdžana, Ekvadorja, Haitija, Hongkonga, Kosova, Pakistana, Katarja, Singapurja, Tajske, Turkmenistana ter Trinidada in Tobaga.

Slovenija že tretjič na OI mladih

Slovenija bo še tretjič nastopila na zimskih OI mladih. V Švico bo odpotovalo 39 mladih športnikov, tako da je med večjimi delegacijami. Največjo delegacijo, ki šteje 112 mladih športnikov iz 21 kantonov, bodo imeli gostitelji Švicarji.

Druga po številčnosti je ruska delegacija s 107 športniki. Na tretjem mestu sta delegaciji Združenih držav Amerike in Nemčije (obe 96), nato sledijo Kanada (81), Češka (77), Japonska (74), Italija (69), Avstrija (64) in Francija (61).

Na sporedu iger je pet novih disciplin: nordijska kombinacija za dekleta, sankaški dvojec za dekleta, hokejski turnir mešanih ekip 3 na 3 ter skoki prostega sloga, Big Air, v deskanju na snegu in smučanju. Na sporedu je tudi povsem nov šport alpinistično smučanje.

Slovenijo bodo zastopali alpski smučarji, tekmovalci v curlingu, biatlonci, deskarji, mešana hokejska ekipa, nordijski kombinatorci, sankači, smučarji prostega sloga, skakalci in smučarji tekači.

Slovenski mladi športniki so s prvih iger leta 2012 v Innsbrucku in drugih leta 2016 v Lillehammerju domov prinesli 12 kolajn, štiri zlate, štiri srebrne in štiri bronaste.

Med nosilci kolajn so bili tudi skakalec Anže Lanišek. Sskakalki Urša Bogataj in Ema Klinec, tekačica Anamarija Lampič, deskarja Tit Štante in Tim Kevin-Ravnjak ter alpska smučarja Meta Hrovat in Miha Hrobat.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button