Šport

7 neverjetnih stvari, ki jim moraš raziskati pod vodo

Vse od podvodne jame napolnjene z lobanjami in do potapljanja v popolni temi s svetlečimi ribami ter ostalimi morskimi živalmi.

Obstajajo ljudje, ki v vodi neznosno uživajo in ljudje, ki jim že samo skok v vodo požene strah v kosti. Drugi skupini ljudi tale članek verjetno ne bo prišel ravno v poštev, za morske ljubitelje, ki pa iščejo izzive, pa bo več kot odličen.

Jama polna človeških lobanj

raziskati pod vodo, vodi, voda, potapljanje, jame, jama, Plavanje,

Kje: Polotok Jukatan, Mehika
Zakaj: Ker se potapljanje sreča z arheologijo
Stopnja nevarnosti: 4

Na dnu Las Calaverasa iz neznanega razloga leži 125 lobanj in kosti ljudi. Starodavni staroselci Maji so verjeli, da nas podzemlje združi z duhovi. Zato so te jame napolnjene z vodo postale mesto obredov in žrtvovanj, da bi pomirili bogove. Danes največjo težavnost ogleda jame polne lobanj predstavlja njen dostop. Skobacati se moraš skozi majhno kvadratno luknjo, nato pa se hitro znajdeš v jami polni kosti in občutek je za mnoge lahko zelo klavstrofobičen.

Potapljanje v popolni črnini

raziskati pod vodo, vodi, voda, potapljanje, jame, jama, Plavanje,

Kje: Kona, Havaji
Zakaj: Najbolj bizarni živalski light show
Stopnja nevarnosti: 9

Potapljanju v Koni na Havajih pravijo tudi potapljanje v črni vodi. Turistična agencija na plaži Kona Jack’s Diving Locker pripelje svoje goste na rob brezna takoj, ko pade noč. Potapljači se nato privezani na čoln potopijo 15 metrov globoko. Tam pa nato v popolni temi opazujejo tisoče živali, ki se svetijo v popolni temi, nobena pa ne izgleda večja kot noht, saj so nekatere tudi 1500 metrov globoko v vodi.

Ta fenomen imenujemo bioluminiscenca – svetlobo prižgejo znotraj sebe, kar ustvari eno najbolj nadrealističnih podvodnih izkušenj, vsaj kar se tiče tistih, pri katerih niso prisotne droge. V vodi pa moraš biti vseeno zelo previden in ne moreš zgolj uživati v čudovitem pogledu številnih lučk. V trenutku, ko se ti za zdi, da nekaj gleda neposredno vate, pojdi ven iz vode. To je namreč območje morskega psa in zgodnje ure v mraku so ravno čas večerje.

Aktivni vulkan

raziskati pod vodo, vodi, voda, potapljanje, jame, jama, Plavanje,

Kje: Otok Mahangetan, Indonezija
Zakaj: Zaradi čudežne privlačnosti lave in žveplenih mehurčkov
Stopnja nevarnost: 5

Tukaj seveda ne gre za lavo, katera bi ti požgala kožo, temveč gre na žveplene mehurčke, ki na plano prihajajo iz Banua Wuhu vulkana, ki se nahaja 5 metrov pod morsko gladino v morju Celebes. Ujemi mehurček in ga prinesi na površje, smrad bo neznosen. Če pa mehurčki na površje pridejo sami iz 400 metrov visokega vulkana, pa se vonj že v vodi preprosto izgubi.

Super grozno podvodno pokopališče

raziskati pod vodo, vodi, voda, potapljanje, jame, jama, Plavanje,

Kje: Jezero Jocassee, Južna Karolina, ZDA
Zakaj: Navdušenje, ki ga doživljajo ljubitelji grozljivk
Stopnja nevarnosti: 0

Če se želiš potapljati ob pokopališču in želiš srečati duhove iz časov civilne vojne, je jezero Jocassee pravi kraj. Jezero je na pokopališču nastalo leta 1973, ko je podjetje Duke Power zajezilo območje, kjer se je pred tem nahajalo pokopališče, saj so tukaj zgradili hidroelektrarno in pokopališče se je praktično čez noč znašlo 36 metrov pod vodno gladino. Ti nagrobniki pa so bili znani še predno so bili potopljeni, saj so bili osrednji prostor filma Odrešenje (Deliverance).

Skladišče orožja

raziskati pod vodo, vodi, voda, potapljanje, jame, jama, Plavanje,

Kje: Royal City, Washington, ZDA
Zakaj: Potop skladišče, ki je bilo dolgo izbuljen
Stopnja nevarnosti: 6

Ob vstopu te pričakajo znaki, na katerih alge že močno prekrivajo napis »Nevarnost: visoka napetost«. Nato se potopiš 33 metrov globoko po rovih, ki so bili v času civilne vojne idealno skrivališče orožja. V sedaj poplavljenih rovih še vedno lahko najdeš zarjavele tramove in viseče žice, ki predstavljajo določeno nevarnost za potapljače. Največjo nevarnost ob morebitnem potopu pa predstavlja izguba svetlobe, zato se mora vsak na potop dobro pripraviti in s seboj vzeti najmanj dve svetilki.

Plavanje ob raketi za množično uničenje

raziskati pod vodo, vodi, voda, potapljanje, jame, jama, Plavanje,

Kje: Madison Aquatic Park, Alabama, ZDA
Zakaj: Da narediš fantastičen selfie
Stopnja nevarnosti: 2

Sama lokacija – jezero sredi kamnoloma – ni nič posebnega. Povsem običajno jezero, ki pa ni običajno zato, ker iz njega gleda nos 16 metrov velike Nasine rakete iz leta 1962. Raketo si lahko ogledaš že iz kopnega, za popolno fotografijo pa s seboj vzemi kamero, s katero lahko slikaš tudi pod vodo in se potopi na dno jezera in si povsem od blizu oglej orožje ter naredi sliko, da boš imel za domov idealen spominek iz časa hladne vojne.

Želvja grobnica

raziskati pod vodo, vodi, voda, potapljanje, jame, jama, Plavanje,

Kje: Otok Sipadan, Malezija
Zakaj: Gre za naravno pokopališče
Stopnja nevarnosti: 6

Seveda ne gre zato, da bi želve izvajale obrede in bi prinesle vse ostanke umrlih želv na eno mesto. Bolj verjetno je, da gre tukaj za želve in nekaj delfinov, ki so pomotoma zašli v jamo in se izgubili, nato pa na tem mestu umrli. Vstop v jamo je namreč na globini okoli 20 metrov pod morsko gladino, ko pa si enkrat v jami, bodi pozoren, da z plavutmi ne udarjaš ob tla, saj bi s tem nanesel blato na ostanke kosti.

 

 Red Bull
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button