Zdravje

Pri pretiravanju z vadbo se utrudijo tudi naši možgani

Pretirano ukvarjanje s športom ne vodi le v telesno utrujenost, ampak posledice pretirane telesne vadbe občutijo tudi možgani, kažejo izsledki raziskave francoskih znanstvenikov. To pa vodi v impulzivno ravnanje in preprečuje racionalno odločanje.

Po izredno naporni telesni vadbi se lahko zgodi, da se človek počuti, kot da bi ga kaj povozilo. To se sliši logično, nenazadnje je resnično zahteval vse od svojega telesa.

Raziskava francoskih znanstvenikov objavljena v članku na spletnem portalu Current Biology, pa kaže, da ta napor vpliva tudi na delovanje možganov. Pri telesni izčrpanosti se utrudijo tudi možgani. Človek zato ni sposoben sprejemati enakih odločitev, kot bi jih, kadar je spočit.

V raziskavi je sodelovalo 37 moških, ki so se ukvarjali s triatlonom. Med njimi jih je moralo 19 za tri tedne svojo vadbo okrepiti še za 40 odstotkov. Preostalih 18 je treniralo normalno.

Rezultati so povsem jasni: športniki, ki so preveč trenirali, so poleg pretirane telesne utrujenosti utrpeli tudi psihično izčrpanost, je komentiral vodja raziskave Bastien Blain z univerze College London.

Vadba
Raziskava je pokazala, da so se bolj utrujeni športniki odločali impulzivno.

V primeru izredno napornega treninga je bilo prizadeto tisto območje možganov, ki je odgovorno za sprejemanje odločitev. Pri športnikih je bilo to jasno opaziti pri njihovem vedenju, saj so ravnali bolj impulzivno, kar je pokazal preprost test.

Sodelujoče v raziskavi so vprašali, ali želijo takoj 80 evrov ali pa bi raje počakali dva tedna, da bi dobili 100 evrov. Tisti s pretirano telesno vadbo so večinoma izbrali takojšnjo nagrado, namesto da bi počakali na večji znesek.

Predvsem pri intenzivnem treningu to pomeni, da se mora človek zavestno odločiti za premor. Čeprav kondicijski trening ugodno vpliva na zdravje, pa lahko pretiravanje negativno vpliva na telo – tako na mišice kot na možgane.

Znanstveniki zato svetujejo, da si je med vadbo treba vzeti tudi zadostno mero počitka, med katerim se lahko telo regenerira.

 

STA
Unsplash, Pexels

Sorodni članki

Back to top button