Zdravje

Svetovni dan zdravja o pomembni vlogi medicinskih sester

Današnji svetovni dan zdravja postavlja v ospredje medicinske sestre in babice ter pomen, ki ga zanje pomeni podpora skupnosti. Medicinske sestre po vsem svetu se v času epidemije usmerjajo zlasti v zaščito najranljivejših, za katere je okužba s koronavirusom resna grožnja.

“To je poklic, kjer denar ne odtehta težkih pogojev dela,” je navedla predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege – zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

Medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege in babice opravljajo plemenit poklic, ki pa je v samostojni Sloveniji postal podcenjen in deficitaren.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je spomnila, da so medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci v prvih vrstah pri skrbi za nego vseh, ki so zboleli za covidom-19. Ob tokratnem svetovnem dnevu želijo pregledati trenutni položaj medicinskih sester in njihovega dela po vsem svetu. S partnerji bodo pripravili vrsto priporočil za večjo moč medicinskih sester in babic.

To bo po prepričanju WHO nujno, če naj bi dosegli tako cilje na ravni posameznih držav kot tudi globalne cilje, ki se nanašajo denimo na dostopnost zdravstva. Zaposleni morajo imeti dovolj moči, da bodo lahko vsakomur in povsod nudili storitve, ki jih potrebuje, so pozvali v WHO.

Svetovni dan zdravja obeležujemo 7. aprila že vse od leta 1948, ko je bila WHO ustanovljena.

 

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button