KulskoVideoZdravje

Teden možganov v Mariboru

Na pragu bolečine

Možgani so eden najpomembnejših organov v našem telesu, saj se prav zaradi tega zavedamo in ločimo od drugih živih bitij. Letošnji teden možganov je posvečen bolečini, ki nas spremlja celo življenje.

Svetovna nevroznanstvena skupnost se že od leta 1995 trudi, da bi nevrologijo približala ljudem, zato tretji teden marca poteka Teden možganov, v okviru katerega se po svetu odvijajo številna predavanja in delavnice, ki poskušajo na poljuden način razložiti nevrološke pojave. V Sloveniji je z organizacijo tega enotedenskega dogodka leta 2004 pričelo Slovensko društvo za nevroznanost oz. SiNAPSA, ki ga sestavljajo raziskovalci, strokovnjaki in študenti različnih smeri.

Teden možganov 2019 Maribor - Luka Duh
Fizioterapevt Luka Duh je obiskovalcem razložil tudi, kako bolečino vpliva na čustva, mišljenje in odločitve.

 

Na pragu bolečine

Od leta 2009 ima vsak Teden možganov svojo temo, in sicer letos dogodki potekajo pod skupnim naslovom »Na pragu bolečine«. Predavanja in delavnice lahko obiskovalci obiščejo v 7 slovenskih mestih: Idriji, Kopru, Ljubljani, Mirnu, Novem mestu, Tolminu in tudi v Mariboru. V štajerski prestolnici sklop dogodkov organizira manjša skupina, ki jo sestavljata študentki psihologije Sabina Majerič in Vita Vuk, študentka medicine Maruša Esih, diplomirane psihologinje Nina Kozinc, Sara Tepeš in Kim Caf, specializantka psihoterapije Urška Krampl in mentorja mag. psi. Nuša Kovačević Tojnko ter mag. Miran Pustoslemšek, dr. med. Čeprav organizatorji prihajajo iz različnih vej medicine, je vsem skupno zanimanje za nevroznanost.

Letošnja tema je blizu prav vsem, saj smo že vsi kdaj doživeli bolečino. Na predavanjih in delavnicah se bodo poglobili tako v fizično, kot tudi psihološko bolečino in ju podrobneje raziskali. Na otvoritvenem predavanju, ki je že potekalo na Medicinski fakulteti, je mag. Pustoslemšek, dr. med. govoril o evolucijskem razvoju bolečine in njenem pomenu za človeka. Povezavo med čustvenim stanjem in bolečino, doživljanjem in spopadanjem z njo pa je tretji dan akcije predstavil fizioterapevt Luka Duh.

Delavnice in predavanja bodo cel teden vodili različni strokovnjaki s področja medicine.

O temi Tedna možganov bodo spregovorili tudi Dosjeji Ψ oz. študenti psihologije iz Društva psihologije Maribor, ki bodo podrobneje razložili morda preveč samoumevna prepričanja o bolečini.  V petek se bodo obiskovalci na delavnici poglobili v svojo dušo in se s pomočjo psihoterapevta vprašali »Zakaj duša trpi?«, v soboto pa se bodo dotaknili komuniciranja z bližnjimi, ki bijejo zadnje trenutke življenja in bolečine, ki je prisotna. Podrobnejši program si lahko ogledaš spodaj, več pa si lahko prebereš tudi na spletni strani SiNAPSE.

 • četrtek, 14. marec 2019
  18:00 – 19:30
  Dosjeji Ψ: O bolečini (Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30)
 • petek, 15. marec 2019
  16:30 – 19:30
  SiNAPSINE delavnice za odrasle : Zakaj duša trpi? – Milenko Kovačević, soc. del., TA-svetovalec, psihoterapevt (EAP) (zasedena so vsa mesta, zato prijava ni več mogoča)
 • sobota, 16. marec 2019
  11:00 – 12:00
  SiNAPSINE delavnice za odrasle : Komuniciranje v paliativni oskrbi – Urška Lunder, dr. med. (Zavod Pamina, Kajuhova 12)

 

Urška KUR
Urška KUR
Vid JERČIČ

 

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button