Delo

Nauči se uspešno pogajati in postani boljši pogajalec

Če želiš doseči boljše rezultate na delovnem mestu ali drugje v življenju, boš moral postati boljši pogajalec. Prevelikokrat se namreč zgodi, da pogajanju naredimo napako in odidemo praznih rok.

Če želiš postati boljši pogajalec, si lahko pomagaš s spodnjimi šestimi osnovnimi nasveti.

1. Na sestanek pridi pripravljen

Če meniš, da boš na sestanku dobili točno to, kar si želiš, se najverjetneje motiš. Zelo verjetno namreč je, da bo sogovornik odločen in nepopustljiv, zato je zelo pomembno, da na sestanek prideš pripravljen. Ugotovi, kaj je tisto, kar si sogovornik želi, ter razmisli, kolikšna je vrednost tistega, kar nudiš, in čemu si se sam pripravljen odpovedati.

Dobre pogajalske sposobnosti ti bodo pomagale tako na delovnem mestu, kot tudi drugje v življenju.

2. Bodi pripravljen dajati – in sprejemati

Skoraj zagotovo boš moral svojemu sogovorcu tudi nekaj ponuditi. Ne naredi klasične napake pogajalcev začetnikov, ki želijo zgolj sprejemati in ničesar dati v zameno. S pogajanjem morata biti zadovoljna oba.

3. Pomagaš si lahko z recipročnostjo

Tekom pogajanja lahko v svoj prid uporabiš sogovornikov čut do recipročnosti. Sestanek prični tako, da mu ponudiš vodo, kavo ali drugo pijačo, morda tudi prigrizke. Ponudi mu nekaj malega in zelo verjetno je, da bo to v njem vzbudilo občutek, da ti more dano uslugo vrniti z nečim drugim.

4. Postavljaj vprašanja, če česa ne razumeš

Lahko se zgodi, da ne boš dobro razumel, kaj si tvoj sogovornik sploh želi. Velikokrat postavi vprašanji “zakaj” in “kako”, saj boš tako hitro spoznal ozadje, ki se skriva za zahtevami in željami – posledično pa boš lahko primerno prilagodili tudi svojo ponudbo.

S pravim pristopom boš postal dober pogajalec.

5. Ne pusti se prelisičiti

Blefiranje je pogost sestavni del pogajanj in pomembno je, da si nanj pripravljen in ga pričakuješ. Ne reagiraj na grožnje o odhodu sogovornika. Povsem verjetno je, da sogovornik želi zgolj doseči svoje.

6. Vedeti moraš, kdaj je nastopil čas, da odkorakaš

V velikem loku se izogibaj slabim dogovorom. Povsem verjetno je, da ti bo slab dogovor prinesel veliko slabše posledice, kot bi jih prinesel odstop od sklenitve dogovora. Bistvo dobrega pogajanja se skriva predvsem v tem, da sta zadovoljni obe strani.

 

 Mladi podjetnik (vir)
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button