Glasba

Laibach izdali EP Party Songs s pesmimi severnokorejskega nastopa

Skupina Laibach je pri priznani britanski založbi Mute izdala EP Party Songs, na katerem je zbranih šest doslej neobjavljenih skladb. Te so bile na repertoarju nastopa skupine v Severni Koreji leta 2015.

O gostovanju zasedbe Laibach v Severni Koreji je bilo mogoče veliko izvedeti v večkrat nagrajenem glasbenem dokumentarcu Dan osvoboditve (2016) v režiji Mortena Traavika in Ugisa Olteja. Skupina je nato lani pri založbi Mute izdala album The Sound of Music. Album v veliki meri vključuje priredbe skladb iz filma Moje pesmi, moje sanje.

Neobjavljene skladbe, ki jih predstavljajo Laibach, so Honourable, Dead or Alive, When Following the Revolutionary Road, We Will Go to Mount Paektu in Arirang.

Tokrat pa Laibach svojim oboževalcem ponujajo EP Party Songs s šestimi izbranimi skladbami. Izid EP-ja 22. novembra je že pospremil videospot za uvodno skladbo na plošči Honourable, Dead or Alive, When Following the Revolutionary Road.

Skladba Honourable, Dead or Alive, When Following the Revolutionary Road je na albumu predstavljena v treh različicah. Temelji na ariji iz klasične severnokorejske revolucionarne opere Povej, o gozd, ki je nastala pod budnim očesom pokojnega severnokorejskega voditelja Kim Jong-ila. Del skladbe, pete v slovenščini, pa se navezuje na pesem Mateja Bora z naslovom Jutri gremo v napad.

Z repertoarja koncerta ob dnevu osvoboditve v Severi Koreji je bila skladba izključena. Kljub temu jo je pa skupina na gostovanju v drugi različici izvedla v glasbeni šoli Kum Song Music School.

EP vključuje še dve različici skladbe We Will Go to Mount Paektu, izjemno priljubljene severnokorejske popularne skladbe, ki se navezuje na zanje sveto goro, v originalu pa jo izvaja ženska skupina Moranbong. Tudi priredbe te skladbe skupina ni smela izvesti, odločitev za to pa so cenzorji ob nastopu pospremili z besedami, da je za prebivalce Severne Koreje preveč sveta. EP dopolnjuje še posnetek žive izvedbe korejske tradicionalne pesmi Arirang v Kum Song Music School.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button