Kultura

Danes se z dokumentarcem Pero začenja Letni kino Minoriti

Z večerom Društva slovenskih režiserk in režiserjev, v sklopu katerega bodo prikazali dokumentarec Pero kot poklon pokojnemu igralcu Petru Musevskemu, se v Lutkovnem gledališču Maribor danes začenja Letni kino Minoriti. Ta, kot je povedal programski selektor festivala Žiga Brdnik, letos poteka pod sloganom Od ljudi za ljudi.

Otvoritveni večer bo po projekciji dokumentarca Damjana Kozoleta namenjen razpravi o zapuščini Petra Musevskega in pečatu, ki ga je pustil ne le na slovenskem filmu, ampak tudi na vseh, ki so z njim sodelovali. O tem se bodo pogovarjali Kozole in njegova režiserska kolega Urša Menart in Matjaž Ivanišin.

Sobota bo namenjena enemu izmed vrhuncev filmske sezone Naš dom (Utama) bolivijskega režiserja Alejandra Loayze Grisija, naslednjo sredo pa sledi mariborska premiera Najsrečnejšega človeka na svetu, novega filma ene najuspešnejših filmark s prostora nekdanje Jugoslavije, Teone Strugar Mitevske.

Programski selektor Brdnik je za enajst filmskih večerov izbral devet najboljših, najodmevnejših in najudarnejših celovečercev leta. Deseto projekcijo bo izbralo občinstvo samo, ki bo lahko do konca julija na spletni strani časnika Večer in v času projekcij izbiralo med sedmimi nesmrtnimi filmskimi klasikami iz distribucije Slovenske kinoteke.

Letni kino Minoriti se bo 30. avgusta zaključil z mariborsko klasiko v novi filmski preobleki in v družbi s filmsko ekipo leta 1989 posnete Kavarne Astoria, ki z dobršno mero nostalgije zarisuje preobrazbo znamenite mestne kavarne Astoria od predvojnega središča meščanskega življenja v Mariboru do njenega naglega zatona po drugi svetovni vojni. Projekcije se bodo udeležili tudi člani filmske ekipe, med drugim igralca Janez Hočevar Rifle in Brane Šturbej.

Podrobnejši program najdeš tukaj.

STA
FB Visit Maribor

Sorodni članki

Back to top button