Kulsko

V Španiji in na Škotskem parlamenta podprla zakon o pravicah trans oseb

Španski poslanci so včeraj potrdili predlog zakona o pravicah transspolnih oseb, ki je povzročil razkol znotraj levo usmerjene koalicije. Ko oziroma če bo dokončno sprejet, bo Španija postala ena redkih držav, kjer je za spremembo spola na osebni izkaznici dovolj že preprosta izjava. Zelo podoben korak je sicer včeraj naredil tudi škotski parlament.

Za spremembo spola bo v Španiji dovolj izjava

Za spremembe je v španskem parlamentu glasovalo 188 poslancev, 150 jih je bilo proti, sedem je bilo vzdržanih. Predlog zakona mora zdaj potrditi še zgornji dom parlamenta, senat. Če mu bo pritrdil v obstoječi obliki, bo stopil v veljavo v nekaj tednih.

Zakon za “resnično enakopravnost transspolnih oseb in zagotavljanje pravic LGBTQ” bi ob morebitnem sprejetju transspolnim osebam od 16. leta naprej omogočal, da za spremembo spola na osebni izkaznici zaprosijo na podlagi preproste izjave. Če prosilec po treh mesecih potrdi, da še vedno želi spremeniti spol, je njegova prošnja odobrena.

Pod določenimi pogoji bi za spremembo spola po novem z dovoljenjem staršev in sodišča lahko zaprosili tudi 12-letniki. Obenem bi nov zakon odpravil zahtevo po zdravniškem poročilu, ki potrjuje disforijo spola, kot tudi zahtevo po dokazilu o hormonskem zdravljenju. Prepovedal bi tudi t. i. konverzijske terapije in bolje preprečil diskriminacijo LGBTQ oseb na delovnem mestu.

Bi zakon lahko dopuščal zlorabo?

Gre za enega vodilnih projektov španske ministrica za enakost Irene Montero, ki pripada stranki Podemos, bolj levi stranki koalicije pod vodstvom levosredinskih socialistov. Predlog zakona, ki mu v celoti nasprotuje španska desnica, pa ni povzročil le sporov znotraj koalicije, temveč tudi razkol v sami socialistični stranki premierja Pedra Sancheza in celo v španskem feminističnem gibanju.

“Ko se spolna identiteta uveljavlja nad biološkim spolom, se mi to ne zdi korak naprej v progresivni smeri, ampak prej korak nazaj,” je v enem od intervjujev pred meseci opozorila prejšnja ministrica za enakost in ena najglasnejših nasprotnic predloga zakona, socialistka Carmen Calvo.

Nekatere feministične organizacije se medtem bojijo, da bo zakon dopuščal zlorabe. S tem bi povzročil znatno zmanjšanje pravic žensk, saj bi moškim, ki se identificirajo kot ženske, omogočal “tekmovanje v ženskem športu (…) vstop v zavetišča za žrtve družinskega nasilja ali dostop do ženskih zaporov”.

Podoben zakon potrjujejo tudi na Škotskem

Predlogu zakona, ki transspolnim osebam bistveno poenostavlja spremembo spola v uradnih dokumentih, je medtem danes v končnem glasovanju pritrdil tudi škotski regionalni parlament.

Po dolgi razpravi je zanj glasovalo 86 poslancev, 39 jih je bilo proti. Da bi predlog zakona – prvi tovrsten na Otoku – začel veljati, ga mora potrditi še britanski monarh. To bi lahko skušala zavirati vlada v Londonu, ki je že pred tem sporočila, da ima v zvezi z njim določene pomisleke.

V skladu z novim zakonom za spremembo spola ne bi bilo več potrebno potrdilo zdravnika o disforiji spola. Zdaj je za ta korak starostna meja postavljena pri 18 letih, po novem pa naj bi se znižala na 16. Obenem bi se obdobje, ko mora transspolna oseba živeti v svoji novi spolni vlogi, skrajšalo z dveh let na tri mesece. Enako kot v Španiji bi tudi na Škotskem obstajalo trimesečno “obdobje refleksije”, v katerem bi si lahko prosilec premislil.

Tudi na Škotskem ta zakonodajni predlog, ki velja za projekt škotske premierke Nicole Sturgeon in večjega dela njene stranke SNP, velja za izredno spornega. Morda celo najbolj spornega v 24 letih, odkar ima Škotska svoj parlament.

Celo več poslancev SNP je glasovalo proti njemu, en vladni minister je v znak protesta odstopil, z galerije za obiskovalce pa je bilo slišati vzklike “sram naj vas bo”. Kritiki, med katerimi je avtorica Harryja Potterja J.K. Rowling, se podobno kot nekateri v Španiji bojijo, da bi lahko novosti izkoristili moški, da bi iz seksualnih motivov vdrli na območja, ki so rezervirana le za ženske.

Podoben sistem je sicer kot prva v Evropi leta 2014 uvedla Danska.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button