KulskoTehnologijaZnanost

Človeško plovilo drugič zapustilo Osončje

Osončje zapustil tudi Voyager 2.

Ameriška vesoljska sonda Voyager 2 je kot drugo človekovo plovilo zapustilo naše Osončje in vstopilo v medzvezdni prostor, šest let po sestrski sondi Voyager 1, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Sonda je zdaj od Zemlje oddaljena okoli 18 milijard kilometrov. Vendarle Nasa še lahko komunicira z njo in si od tega tudi veliko obeta. Za razliko od Voyagerja 1 ima namreč Voyager 2 na krovu še delujoč instrument, ki bo lahko posredoval prve podatke iz medzvezdnega prostora sploh.

Vsak prenos informacije – ki potuje s svetlobno hitrostjo – sicer potrebuje 16,5 ure, da doseže Zemljo oz. sondo. Za primerjavo – da Sončeva svetloba pride do Zemlje, potrebuje okoli osem minut.

Obe sestrski sondi sta v vesolje poleteli leta 1977. Voyager 2 celo nekaj dni prej – 20. avgusta, Voyager 1 pa 5. septembra. Namenjeni sta bili preučevanju zunanjih planetov našega Osončja – Jupitra, Saturna, Urana in Neptuna. Njuna življenjska doba je bila ocenjena na pet let, a sta svojo pot nadaljevali in sta zdaj najbolj oddaljena predmeta, ki sta delo človeških rok.

Prvi je Osončje zapustil Voyager 1; to se je glede na oceno Nase zgodilo leta 2012. Ta sonda je od Sonca zdaj po ocenah Nase od Zemlje oddaljena skoraj 22 milijard kilometrov.

Sondi Voyager 1 in 2 sta s seboj ponesli tudi podatke o človeški civilizaciji. Ti so shranjeni na pozlačeni bakreni gramofonski plošči (LP), spravljeni v aluminijasto skrinjo, na kateri so vgravirana navodila za uporabo, priložena pa je še gramofonska igla. Plošča z naslovom Zvoki Zemlje človeške pozdrave v različnih jezikih, ljudsko in umetno glasbo, pa tudi zvoke narave in živali.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button