Zdravje

Mesec Zdravih dlesni poudarja pomen medzobne ščetke

Akcija Zdrave dlesni v Sloveniji poteka 16. leto. Tokrat od 15. oktobra do 15. novembra ljudi spodbuja k popolni ustni higieni, ki zajema tudi vsakodnevno uporabo medzobne ščetke. Zobozdravniki v mesecu zdravih dlesni ozaveščajo o ustni higieni, učijo o nevarnostih paradontalnih bolezni in izmerijo medzobne prostore.

Ljudje ustno higieno pogosto jemljemo kot rutinsko opravilo, pri tem pa pozabljamo, da ima vsak zob pet površin. Z zobno ščetko v najboljšem primeru očistimo samo tri oz. 70 odstotkov površine zoba. Preostali dve ploskvi najlažje in najbolj učinkovito očistimo z ustrezno medzobno ščetko.

Kar 90 odstotkov Slovencev se spopada z obliko paradontalne bolezni, vendar se tega ne zaveda, saj velikokrat bolezen poteka brez bolečin.

Kar 90 odstotkov težav s slabim zadahom izhaja iz neočiščenih medzobnih prostorov. Saj neočiščenost lahko pomeni težko opazen karies med zobmi in vnetje. Slednje se navadno kaže kot krvavitev, ki pa jo ljudje navadno kar spregledamo. Gre namreč za odprto rano, ki jo je z uporabo medzobne ščetke mogoče v do dveh tednih pozdraviti.

V letošnji akciji Zdrave dlesni sodeluje 850 strokovnjakov za ustno zdravje, ki bodo med akcijo merili medzobne prostore.

Zobozdravniki opozarjajo, da se lahko nezdravljeno vnetje dlesni, ki se kaže kot rdečina, oteklina oz. krvavitev, razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv ali paradontalno bolezen. To je kronična bolezen oz. kronično vnetje obzobnih tkiv, ki vodi k umiku dlesni, razgradnji pozobnice, cementa, kosti zobiščnega odrastka, k nastanku obzobnih žepov, majavosti zob in nenazadnje izgubi zob.

Za preventivo je pomembna uporaba medzobne ščetke. Zobozdravnik izmeri pravo velikost medzobnih prostor, glede na to pa svetuje ustrezno velikost medzobne ščetke in pokaže njeno pravilno uporabo.

Medzobni prostor je sicer dovolj čistiti enkrat dnevno, in sicer tako, da medzobno ščetko enkrat vstaviš v posamezni medzobni prostor in potegneš ven.

 STA
 Pixabay

 

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button