Kulsko

Mariborski kužki imajo čisto nov pasji park – prvega v našem mestu

Mariborski štirinožni prijatelji se bodo lahko od danes naprej prosto podili po pasjem parku, ki ga je slavnostno odprl župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. 100 metrov dolg in 10 metrov širok pasji park je že ob otvoritvi obiskalo in preizkusilo več kot 30 psov, ki so bili izjemno veseli proste igre.

Prvi pasji park je nastal na pobudo občanov

Danes se je na Taboru, med Kadetnico in igrišči NK Maribor Tabor odprl prvi pasji park v Mariboru. Saša Arsenovič, župan MOM, je ob tem povedal, da so s pasjim parkom uresničili željo občanov in to, kar so obljubili v participativnem proračunu. Gradnja parka je trajala sicer nekoliko dlje, saj so se, kot je povedala Neva Pipan iz kabineta župana soočali s kar nekaj izzivi. “Te smo nato reševali tudi z javno razsvetljavo, ki na začetku ni bila predvidena,” je razložila Pipanova.

Poskrbeli so tudi za senco. Izpred OŠ Bojana Ilicha na Mladinski ulici so preselili drevesa, ki so jih zaradi izgradnje kiss and drop sistema morali odstraniti. “Vseh 7 dreves je tukaj pri pasjem parku. Očitno so se prijela in lepo rastejo naprej,” je še dodal Arsenovič.

pasji park, pes, kuža, maribor, MOM | Na otvoritvi se je zbralo kar nekaj navdušenih ljubiteljev psov.
pasji park, pes, kuža, maribor, MOM | Zbrane je nagovoril tudi župan Saša Arsenovič. 

  Na pomen pasjega parka v Mariboru in željo po tem, da se podobna praksa razširi v vse mestne četrti, je opozoril tudi Josip Rotar iz Liste kolesarjev in pešcev. Zbrane je nagovorila tudi Darinka Lečnik Urbancl, podpredsednica Društva za reševalne pse Reps Maribor. Izrazila je veselje, da so po 25 letih svojega obstoja končno dočakali pasji park tudi v Mariboru. Skupaj s skupino Pasji park bodo zanj tudi skrbeli.

  Drušvo Reps s pasjimi reševalci išče pogrešane osebe v naravi, izpod plazov, ruševin, tudi s pomočjo mantrailinga, imajo pa tudi nekaj reševalcev iz vode. Kasneje so pasji reševalci s krajšo predstavitveno vajo pokazali tudi, kako njihovo delo izgleda v praksi.

  Na otvoritvi je sodelovalo tudi Zavetišče Maribor, ki je med 10. in 13. uro zbiralo hrano za svoje kosmatince. Seveda pa ni šlo tudi brez sodelovanja kužka. Tofi, pes podžupanje Alenke Iskre, je županu predal ključ, s katerim je ta odprl vrata in vanj povabil prve štirinožne obiskovalce.

  Pasje veselje ob neoviranem teku in igri z drugimi psi

  pasji park, pes, kuža, maribor, MOM
  Veselje je bilo nepopisno.

  Pasji park je ločen na dva dela, ki imata vsak svoj vhod: na del za manjše in del za večje pse. Namenjen je prostemu in spuščenemu gibanju psov ter njihovi medsebojni socializaciji. Ima tudi vodno fontano s pitno vodo in posodico za pse, pohvali pa se lahko še z ovirami za igro kužkov in klopmi za oddih njihovih lastnikov. Psi se lahko razgibajo na skupno 100 metrih travnate površine, prostora pa je dovolj prav za vse.

  V park se je namreč danes zapodilo več kot 30 psov, ki so sprva previdno ovohavali teren in druge obiskovalce, nato pa so brez povodca z veseljem stekli po parku. Že kmalu so se veselo igrali, v igri pa smo uživali tudi obiskovalci.

  Pasji park je zaenkrat odprt 24 ur na dan. Da bi tako tudi ostalo, je župan MOM pasje lastnike pozval, da vestno skrbijo za čistočo in urejenost parka. V nasprotnem primeru bi bila občina prisiljena uporabo časovno omejiti.

  Vsako sredo bo med 18. in 19. uro Zavod Prav za Vse izvajal predavanja. Namenjena bodo lastnikom psov, ki še niso bili v takem prostoru. Pri spuščenem druženju z drugimi psi je namreč pomembna socializacija psa. Če imaš torej tudi ti štirinožnega prijatelja, skupaj obiščita pasji park in preizkusita novo mariborsko pridobitev.

  pasji park, pes, kuža, maribor, MOM | Lastniki so bili prav tako navdušeni nad parkom kot kužki.

   | Na obeh vratih so napisana navodila, ki jih morajo upoštevati obiskovalci pasjega parka.

  pasji park, pes, kuža, maribor, MOM|Na voljo je tudi voda, da se lahko psi in lastniki okrepčajo.  

   Urška JAKOPIN
   Urška JAKOPIN

   Urška Jakopin

   Urednica

   Sorodni članki

   Back to top button