Šport

9 tipov smučarjev, ki jih boš srečal na belih strminah

Gotovo jih večino že poznaš, v primeru, da si katerega pozabil, pa je tukaj opomnik. To so tipi oseb, ki jih srečaš na belih strminah.

Ljubitelji celca

Če nekdo pred njim smuča po celem snegu, je ljubitelj celca tako jezen, da je potrebno razpisati posebne razmere. Čeprav so smuči široke najmanj 125 mm, jih je za zamujeno priložnost sposoben tudi polomiti.

 • Kaj imajo radi ljubitelji celca: Slabo varovanje lastnega lavinskega nahrbtnika
 • Česa ne marajo ljubitelji celca: Svoje prijatelje, saj po celcu lahko vozi samo ena oseba

Aprés ski smučarji

Apres ski smučarji so osredotočeni na zabavo po koncu smučarskega dneva. Skrb tovrstnih smučarjev in smučark za kvaliteto lastne opreme je nična. Vedno se na smučanje odpravijo v skupini in vsaj eden izmed njih ima v nahrbtniku glasen zvočnik. Njihova največja značilnost je, da lahhko vsako mizo spremenijo v zasebno plesišče.

 • Kaj imajo radi aprés ski smučarji: Vesele urice
 • Česa ne marajo aprés ski smučarji: Da jih smučarji, ki furajo celca, zasnežijo s snegom, ko se ustavljajo na smučišču

“Kul model”

V večini primerov gre za moške okoli dvajsetega leta, ki imajo dolge lase, pogosto skodrane, ki se vidijo izpod čelade. Ti fantje se ne bodo obotavljali s tem, da bi povedali, kako je danes dober dan, kako dobro so smučali itd. Za te tipe smučarjev ni slabih dni, obstajajo le slaba stališča.

 • Kaj imajo radi »kul modeli«: Glasno podpiranje vseh smučarjev
 • Česa ne marajo »kul modeli«: Prejeti premalo všečkov

Jerry

Freeskier.com so naredili najboljši opis: »Jerry je v smučarskem svetu poznan pod različnimi imeni. Nekje mu rečejo tudi »Gaper«, »Joey«, »Gorb« in podobno. Gre za osebo (smučar ali deskar), ki na smučišču izvede vratolomni trik ali norčijo. Moja osebna Jerry definicija je: posameznik, ki izžareva nerazumevanje športa ali življenja na splošno«. Lahko jih imaš rad ali jih sovražiš, zgrešiti jih ne moreš. Ko ga opaziš, točno veš, da je to on.

 • Kaj imajo radi Jerry smučarji: Velik nepokrit del, ki se nahaja med očali in čelado
 • Česa ne marajo Jerry smučarji: Ljudi, ki smučajo znotraj svojih zmožnosti

Rekreacijski smučarji

Tisti smučarji, ki med postankom v koči naredijo največ dve vožnji na smučišču, pogosto pa samo eno. V njihovi navadi je, da imajo zelo udobno smučarsko opremo. Na sebi bodo raje imeli številko ali dve prevelike smučarske čevlje, da bodo bolj udobni. Ko se smučišče zapre, ta tip smučarjev najdeš v najbližjih barih ob smučišču, kjer lepo oblečeni pijejo pivo ali Aperol Spritz.

 • Kaj imajo radi rekreacijski smučarji: Rahlo vinjeno popoldne na smučišču
 • Česa ne marajo rekreacijski smučarji: Smučarskih čevljej točne velikosti

Ripper

Lahko bi jih rekli izpopolnjena verzija »kul modelov«, ki na smučiščih ne iščejo pozornosti. Njihov nivo smučanja je občutno boljši od glasnih »kul modelov«, a se s tem ne rabijo hvaliti. Po smučiščih krožijo govorice, da se »kul modeli« v velikem loku izogibajo Ripperjev, saj jih skrbi za lastno samopodobo.

 • Kaj imajo radi Ripper smučarji: Osramotitev »kul modelov«
 • Česa ne marajo Ripper smučarji: Jerry smučarjev

Starešina

Nanje bodi še posebej pozoren. To so dedki in babice, ki so smučali že dolgo pred tvojim rojstvom. Vseeno pa ne smeš pozabiti, da s starostjo pridejo izkušnje. Zato se upokojenci na smučiščih znajdejo odlično in lahko naredijo takšne zavoje, o katerih mi včasih le sanjamo.

 • Kaj imajo upokojenci radi: Pripovedovanje zgodbic iz preteklosti
 • Česa ne marajo upokojenci: Novodobnih smučarskih podvigov

Norci na opremo

Skoraj vsi imamo prijatelja, ki se vsako leto na smučišču pojavi s povsem novo opremo in novim parom smuči. Ti posamezniki se bodo najverjetneje na vrh smučišča odpravili peš. In to ni hec, resnično obstajajo smučarji, ki se zjutraj pod vzpenjačo na smučišče odpravijo peš. Ob vsem tem pa vam razložijo, da je lesena sredica v smučki lanskoletna novica. Najnovejše smuči imajo namreč karbonsko sredico, cena pa za njih pri tem ni pomembna.

 • Kaj imajo norci na opremo radi: Popuste na novo opremo
 • Česa ne marajo norci na opremo: Lanskoletne smuči

Lokalni junaki

To je skupina ljudi, ki jih imajo vsi radi. Največji zabavljači in legende. Smučarji, ki imajo vse. Dobro izgledajo, imajo znanje in so poznani na domačem smučišču. Svoje početje zagovarjajo s tem, da domač teren poznajo tako dobro, kot ga pozna le malo ljudi, svoje znanje pa pokažejo tudi na smučeh. Lokalni junaki se zelo malokrat odpravijo izven območja, kjer so poznani kot heroji.

 • Kaj imajo lokalni junaki radi: Druge lokalne junake
 • Česa ne marajo lokalni junaki: Da ne prejmejo popusta v domačem baru

Ni potrebno posebej izpostavljati, da obstaja še veliko smučarskih stereotipov, a nočemo dolgoveziti.

 

 Red Bull
Aaron Blatt / Red Bull Content Pool

Sorodni članki

Back to top button