Šport

Kristjan Čeh je zmagal v metu diska na finalu diamantne lige v Zürichu

Svetovni prvak Kristjan Čeh je v Zürichu na finalu diamantne lige zmagal v metu diska s 67,10 metra in po drugem mestu lani dosegel največji uspeh v tem tekmovanju za slovensko atletiko.

Čeh v diamantni seriji ostaja nepremagan

“To je moja prva zmaga v finalu diamantne lige in sem zelo zadovoljen. Nisem pa najbolj zadovoljen z dnašnjimi meti, saj sem si želel preseči 70 metrov. Nikakor mi met ni uspel, energija je nihala. Toda zmagal sem in to je najbolj pomembno. Dolga sezona je za mano in sem že kar utrujen. Še dve tekmi me čakata konec tedna in potem sledi zaslužen odmor, ko ne bom treniral. Najprej me čaka en teden zasluženih počitnic. Precej sem izboljšal svoj dosežek v tem letu, zmagal na vseh diamantnih tekmah. Seveda razmišljam tudi o svetovnem rekordu, a bomo videli. Moja tehnika je kar dobra, vendar jo bom moral še malo izboljšati, kot tudi moč,” je po zmagi povedal Kristjan Čeh.

Čeh je vodil od prve do zadnje serije in je prepričljivo zmagal ter v diamantni seriji sezone ostal nepremagan. S 64,42 m je povedel v prvi seriji, drugi je bil Američan Sam Mattis s 63,12 m, tretji olimpijski zmagovalec Daniel Stahl iz Švedske z 62,88 m.

Stahl je v drugi in tretji seriji vrgel neveljaven met in je bil po četrti seriji le pred Avstralcem Matthewom Dennyjem. Ta je prav v tej seriji popravil svoj dosežek na 62,19 m. 64,20 je vrgel še Mattis, ostala četverica vključno s Čehom ni imela veljavnega meta. Stahl je šele v predzadnji seriji dosegel uspešen met in s 65,16 m prišel na tretje mesto. A le za kratko, Weisshaidinger je s 65,79 m kmalu nato zaostajal le za Čehom, Andrius Gudžius pa je bil s 65,28 m tretji.

Čeh je v peti seriji vrgel 66,75 m, kar bi bilo tudi dovolj za zmago, končal pa je tekmovanje z najboljšo daljavo dneva, s 67,10 m. Denny je zadnjo serijo začel z 64,81, Stahl, lanski zmagovalec lige, je po 61,47 m ostal peti, Mattis ob prestopu četrti, Gudžius po 63,44 m tretji, Weisshaidinger pa je po 65,54 m ostal drugi.

Čeh že s pogledom usmerjenim v prihodnost

Poleg diamantnega pokala si je Čeh prislužil še 30.000 ameriških dolarjev in si je priboril povabilo za nastop na SP prihodnje leto v Budimpešti, za kar pa je sicer že osvojil tudi mednarodno normo.

Triindvajsetletni Čeh je v Eugenu julija osvojil naslov svetovnega prvaka, avgusta pa v Nemčiji še evropskega podprvaka za svoji prvi članski medalji na velikih tekmovanjih, na slovitem stadionu Letzigrund je še potrdil svojo najboljšo sezono v karieri.

Čeh je zmagal tudi na vseh štirih tekmah v disku na diamantnih tekmah, v Birminghamu, Rabatu, Rimu in tudi Stockholmu.

“V naslednji sezoni si želim še večje daljave, čim večkrat prek 70 in tudi čim več prek te magične meje. Na SP v Budimpešti bom branil naslov, na to bom osredotočen. To je tudi edina velika tekma na prostem, tako da bo drugi cilj diamantna liga. Leto 2023 bo posledično lažje kar se tiče načrtovanja forme za velika tekmovanja, kot je bilo to letos,” je še pred finalom napovedal Čeh.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button