Novice

Na Festivalu duševnega zdravja bodo letos osvetlili izzive s tega področja

Na 2. festivalu duševnega zdravja, ki ga v sodelovanju z Mestno občino Maribor organizira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), bodo v okviru predavanj in delavnic osvetlili izzive s področja duševnega zdravja. Vsebine bodo nagovarjale tako mlade kot starše, bodoče starše, zaposlene in starejše, navajajo na spletni strani NIJZ.

Na ploščadi pred stadionom Ljudski vrt se bo na stojnicah predstavilo 60 različnih organizacij s področja duševnega zdravja. Predavanja in delavnice, na katere je potrebna predhodna najava, bodo potekale med 10. in 18. uro.

Vsi sodelujoči na prireditvi delujejo na področju promocije in skrbi za duševno zdravje, preprečevanja duševnih motenj in stisk, pri čemer spoštujejo načela varovanja človekovih pravic in sočasno zmanjšujejo stigmo na tem področju ter posledično stremijo k optimalnemu duševnemu zdravju celotne skupnosti.

Nagovore ob odprtju festivala bodo imeli državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež, strokovni direktor NIJZ Ivan Eržen, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in predstojnik Centra za duševno zdravje na NIJZ Matej Vinko.

NIJZ na spletnem mestu opozarja, da ravno duševno zdravje omogoča ljudem, da doživljajo življenje kot smiselno, da so ustvarjalni in aktivni, da sprejemajo sebe in svoja čustva, da čutijo pripadnost družbi ter prispevajo k njenemu napredku.

Na duševno zdravje otrok in mladostnikov je vplivala tudi pandemija covida-19. To potrjuje tudi mednarodna raziskava Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju, ki so jo nazadnje leta 2022 za Slovenijo opravili na NIJZ. Ta je pokazala poslabšanje duševnega zdravja mladostnikov v primerjavi z letom 2018. Med drugim se je delež mladostnikov s povišano verjetnostjo depresije s 13 zvišal na 22 odstotkov.

Tudi poraba zdravil za lajšanje duševnih stisk med otroki in mladostniki se je med epidemijo povečala. Lani je sicer število izdaj antidepresivov in anksiolitikov nekoliko upadlo.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button