Šport

Dakar 2021: Simon Marčič prispel v Džedo in nestrpno čaka na začetek

S 3. januarjem 2021 se v Savdski Arabiji prične 43. reli Dakar, ki velja za najtežjo vzdržljivostno dirko na svetu. V Džedi je tudi Simon Marčič.

Simon Marčič se bo tokrat že sedmič udeležili dirke reli Dakar in želi si izboljšati rezultat, ki ga je dosegel na letošnjem reliju. Januarja je v razredu original končal na visokem 8. mestu, v skupnem seštevku motoristov pa je bil 50. Spomnimo se, da je na progi imel kar nekaj težav, ki jih je uspešno rešil. Tudi s pomočjo kamel.

Tudi za tokratni reli Dakar se je Marčič skozi celo leto intenzivno pripravljal. Niti novemu koronavirusu ni dovolil, da bi ga ustavil pri vzdrževanju prepotrebne kondicije, ki jo od tekmovalcev zahteva naslednja dirka. Zaradi tega so treningi sicer bili nekoliko drugačni, a vseeno intenzivni in fokusno usmerjeni. Mariborčan je maksimalno izkoristil bližino domačega Pohorja, in sicer predvsem z downhill kolesom.

Dakar 2021 Simon Marcic

Marčičeve prisotnosti pa niso bili prikrajšani niti ostali slovenski vrhovi. Poleti se je z motorjem zapeljal na vrh Kanina. Pravi, da mu je vožnja po Kaninskem pobočju predstavljala najboljši približek vožnje po kamnitih etapah, ki ga čakajo tudi na naslednjem reliju. Podoben trening, ki ga je nadgradil s treningom navigacije, je v začetku jeseni opravil Španiji. Tam se mu je med drugimi pridružil tudi Skyler Howes. Ta je namreč reli Dakar 2020 zaključil na skupnem 9. mestu med motoristi.

Simon Marčič pravi, da je letos pripravljen tako dobro kot še nikoli prej. Poleg tega pa bo njegov motor krasila štartna številka 46. To sicer ne bi pomenilo nič, če Marčič ne bi bil velik navijač Valentina Rossija. Zato je bil toliko bolj navdušen, ko so mu dodelili to številko.

 

Marčič gre na zmago v razredu original

Pot v Savdsko Arabijo oz. v Džedo je potekala v več fazah. Marčič je svoj motor Husqvarna 450 najprej odpeljal v francosko pristanišče Marseille, od koder so ga, tako kot ostala tekmovalna vozila, z ladjo odpeljali v Savdsko Arabijo. Simon Marčič se je nato vrnil nazaj v Slovenijo. Opravil še nekaj načrtovanih treningov in tudi test na novi koronavirus. Poleg cepljenja proti gripi, je bil negativen rezultat na covid-19 še zadnje potrdilo, ki ga je potreboval, da je lahko v Pragi vstopil na čartersko letalo in odletel proti novemu reliju Dakar.

 

Po dvodnevni izolaciji, ki so jo zaradi pandemije novega koronavirusa morali prestati vsi udeleženci relija Dakar, je Marčič v Džedi opravil še en test na covid-19. Tudi ta je bil negativen kar pomeni, da se lahko udeleži prihajajočega relija za katerega je celo leto trdo delal. Pravi, da ga na tokratnem reliju čakajo težje razmere kot na prejšnjih. Na Dakarju 2020 so prevladovale hitre etape, letos pa bodo etape tehnično veliko bolj zahtevne. Zaradi težjih razmer in omejitev, ki jih je določil organizator, med drugim tudi omejeno število rezervnih pnevmatik, Marčič pravi, da bo bolj izenačen s tovarniškimi vozniki. To pa lahko močno vpliva na končno uvrstitev.

Ne glede na vse Marčič pravi, da njegov cilj ostaja enak, in sicer zmagati v razredu original.

 

 Tomislav PETROVIĆ
 Denis JANEŽIČ
ikona snemalec Youtube Simon Marcic

Tomislav Petrović

Bivši odgovorni urednik

Sorodni članki

Back to top button