KulskoŠport

Slovenec kot prvi invalidni potapljač zbral skupno kilometer potopov

Slovenski tetraplegik Nino Batagelj je v bazenu Y40 v Padovi v Italiji, ki velja za najgloblji bazen s termalno vodo, kot prvi invalidni potapljač na svetu v šestih dneh v seriji dvanajstih potopov prek 40 metrov zbral skupno kilometer poti v globino in nazaj.

Med 10. in 16. majem je majhna skupina potapljačev in raziskovalcev, članov Mednarodne zveze za potapljanje invalidov IAHD Adriatic in Plavalnega kluba Slovenske Konjice, izvedla terensko študijo, je sporočil inštruktor potapljanja Branko Ravnak. Nino Batagelj je v šestih dneh v seriji dvanajstih potopov prek 40 metrov zbral skupno kilometer poti v globino in nazaj.

Cilj študije ni bil zgolj kilometer dolg potop, temveč predvsem zbiranje podatkov za znanstveno študijo o vplivih okolja s povišano temperaturo na potapljače z motnjo termoregulacije. Za to je voda v bazenu Y40 najprimernejša, saj znaša 34 stopinj Celzija.

Med, pred in po vsakem potopu je terenska ekipa merila različne funkcije obeh potapljačev. Nino Batagelj je imel namreč družbo – ob njem se je potapljal tudi Ravnak. Merili so od ultrazvoka srca, telesne temperature jedra s pomočjo kapsule, ki sta jo pogoltnila potapljača, do merjenja porabe zraka in pulza v celotnem času potopa.

Vse podatke bodo posredovali v obdelavo Inštitutu za fiziologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Tam bo bo ekipa, ki jo vodi Žarko Finderle, temeljito preučila vse podatke in jih pripravila za objavo v različnih strokovnih in znanstvenih publikacijah. Z analizo bodo ugotavljali, kako varno je potapljanje oseb s tovrstno invalidnostjo v toplih morjih.

Slovensko ekipo v Italijo sta poleg Batagelja in Ravnaka sestavljali še zdravnica Urška Gajšek in medicinska sestra Andreja Lipuš.

STA
STA

Sorodni članki

Back to top button