Kultura

S sedenjem na Španskih stopnicah do 400 evrov kazni

Turisti v večnem mestu se v prihodnje ne bodo več smeli spočiti na znamenitih Španskih stopnicah. Rimske oblasti so namreč prepovedale sedenje na tem arhitekturnem biseru.

Policija je v torek žvižgala in preganjala ljudi, ki so se želeli le za trenutek oddahniti na Španskih stopnicah. Marmorne stopnice so bile tradicionalno ena od glavnih postojank turistov, ki so se lahko tu za trenutek usedli, se okrepčali in uživali v razgledu.

Za sedenje na spomenikih, sprehajanje zgoraj brez in kopanje v vodnjakih lahko dobiš 400 evrov kazni.

Mestne oblasti pa že dlje časa skušajo odvrniti številne turiste od slabih navad in vedno znova uvajajo nove prepovedi. Nazadnje so tako sklenili prepoved sedenja na vseh zgodovinskih spomenikih. Med njimi tudi na Španskih stopnicah in vodnjaku ob vznožju stopnic.

Ljudi lahko doleti globa v višini do 400 evrov, če sedijo na spomenikih. Oglobi se tudi tiste, ki se po mestu sprehajajo zgoraj brez, se kopajo v vodnjakih ali za seboj po zgodovinskih stopnicah vlečejo kovčke.

Znamenite Španske stopnice, ki trg Piazza di Spagna (Španski trg) povezujejo s cerkvijo Trinita dei Monti, so leta 2016 ponovno odprli po obširni prenovi v višini 1,5 milijona evrov. Sestavlja jih 138 stopnic. V 18. stoletju sta načrt zanje naredila arhitekta Francesco de Sanctis in Alessandro Specchi in so danes ena najbolj priljubljenih rimskih turističnih točk.

Da se uspešno izogneš globi v Rimu se s prijatelji lahko odpraviš na krasen izlet za manj kot 50 evrov.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button