Potovanje

Ideja za krajši mestni oddih: vabi te Köln

Köln se nahaja na obeh straneh reke Ren, manj kot 80 kilometrov od Belgije. Kraj je poseljen že od 1. stoletja in ima zato fascinantno zgodovino. A kaj si tam ogledati? Izjemno arhitekturo, seveda!

Kölnska katedrala

Je najbolj obiskana zanimivost v vsej državi in zato tudi odlična prva točka, ki si jo moraš ogledati. Katedrala je stara 750 let. Njene temelje so postavili že leta 1248, vendar so jo ponovno zgradili v 19. stoletju in to obliko lahko vidimo še danes. Köln je bil v 2. svetovni vojni popolnoma izravnan z zemljo, zato je pravi čudež, da katedrala še vedno stoji in je največja katedrala na svetu. Do njenega južnega stolpa vodi 533 stopnic, po katerih se lahko podaš in nato zadihan občuduješ panoramo mesta.

Seveda ne boš mogel zgrešiti tudi starega mesta, ki teče vzporedno z reko. Tukaj boš lahko opazil mestno hišo, cerkev svetega Martina, pa tudi Romansko-germanski muzej, muzej Ludwig, kjer boš našel dela moderne umetnosti, tudi zbirko Picassa in največjo pop art zbirko izven ZDA ali pa hišo dišav, kipe in fontane, vključno s kölnskimi škrati. Na poti do katedrale boš našel most s ključavnicami Hohenzollern, kjer zaljubljenci zaklenejo svojo ljubezen. Danes jih je več kot 40000.

köln
Kölnska katedrala zasije tudi ponoči (vir).

Najljubše pivo v mestu je Kölsh, edina pijača na svetu, ki je tudi jezik (Kölsh se namreč imenuje tudi eden izmed dialektov v Kölnu). Privošči si ga z rženo žemljo s sirom (Halven Hahn) ali s pire krompirjem z jabolki (Himmel un Ääd).

Si že navdušen?

Seveda tudi v Kölnu za prenočišče ne boš zapravil celotnega premoženja. Hostel Cologne-Riehlse se nahaja na robu parka in blizu podzemne železnice. Drugi hostel, ki ti bo prav tako nudil popolno nastanitev, pa je Hostel Cologne Pathpoint, ki se nahaja v bivši cerkvi v središču Kölna, le 20 minut od letališča in blizu centralne železniške postaje, kar pomeni, da je idealna izhodiščna točka za raziskovanje mesta. Na voljo pa imaš tudi Hostel Cologne-Deutz.

Še nekaj drobtinic …

  • Köln ima tudi muzej čokolade.
  • Kölnsko pivo, imenovano Kölsch, je zakonsko zaščiteno, zato lahko to ime nosijo le piva, varjena v mestu ali okolici Kölna.
  • Kölnsko katedralo so gradili kar 632 let.
  • Znani parfum »Eau de Cologne« (v prevodu voda iz Kölna) je še danes znan po vsem svetu in ga v Kölnu še vedno proizvajajo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KölnTourismus (@visit_koeln)

Še nimaš dovolj?

Potem lahko potovanje nadaljuješ z roadtripom po Nemčiji in obiščeš ostala velika mesta kot so BerlinHamburgMunchenMarburg, po katerih te z veseljem popelje Globetrotter. Za še več nasvetov kaj si ogledati v posameznih delih Nemčije pa te vabimo, da si prebereš tudi nekaj odličnih predlogov in praktičnih namigov za brezskrbno potovanje po Nemčiji. Izbire je veliko, srednjeevropska država pa odličen izbor za nepotešene popotnike.

Globetrotter
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button