Potovanje

Želiš obiskati Dubaj? Zate imamo nekaj nasvetov, kaj vse moraš videti

Dubaj, eden od sedmih združenih arabskih emiratov istoimenske majhne države na Arabskem polotoku, se ti vtisne v spomin s svojim bliščem in edinstvenimi stavbami. Potovanje v Dubaj je potovanje v mesto kontrastov, kjer se prepletata utrip moderne metropole in tradicionalno puščavsko življenje. Preberi si naslednji članek in spoznaj top popotniške nasvete za Dubaj.

Katere so največje naravne znamenitosti Dubaja?

Okoli Dubaja so neskončne sipine, kamor se preprosto moraš podati. Dubaj ti ponuja tudi čudovito puščavsko okolico. Podaj se ven iz mesta na divjo vožnjo po sipinah v sklopu jutranjega safarija in v barvah vzhajajočega sonca. Če želiš, se lahko po sipinah popelješ samostojno s štirikolesnikom ali z bordom. Seveda bo veliko časa za uživanje v puščavi in fotografiranje.

Na safari te bodo popeljali izkušeni lokalni vodiči z vozili na štirikolesni pogon. Za konec te čakata še tradicionalna kava in jahanje kamel v slogu pravih beduinov. Ta izlet spada pod GetYourGuide Originals, kar poleg desetodstotnega popusta, ki ga člani HI prejmete pri vsaki rezervacijo na tej platformi, pomeni tudi vrnitev denarja, če ti izlet ne bo ugajal. In ne samo to – brezplačno lahko izlet prestaviš na drug datum.

Katera mesta obiskati?

Nepozaben razgled te čaka v Burdž Kalifi, v 125. nadstropju najvišje zgradbe na svetu. Do razgledne ploščadi te popelje najhitrejše dvigalo na svetu. Z vrha se ponuja pogled na predstavo dubajskih vodnjakov, katerih premikanje je skladno z glasbo, ki se predvaja na razgledni ploščadi. Predstavo vodnjakov še bolje začutiš na vožnji s tradicionalnim arabskim plovilom »abra« po jezeru Burdž Kalifa. Čoln te popelje mimo vseh glavnih znamenitosti do najboljšega mesta za opazovanje predstave. Občuduj spektakel s 6.000 lučmi, 25 barvnimi projektorji in 83.000 litri vode.

V čudovitem razgledu na znamenitosti mesta Dubaj še lahko uživaš iz kolesa Ain, največjega panoramskega kolesa na svetu. Visoko je kar 250 metrov. Posebej priporočam izbiro vstopnice, ki ti omogoča obisk ob sončnem zahodu. Iz kolesa vidiš najpomembnejše turistične točke mesta iz druge perspektive.

04_Potovanje_v_Dubaj_in_njegove_turisticne_znamenitosti_-_Photo_by_Fredrik_Ohlander_on_Unsplash.jpg

 

Kaj početi v Dubaju?

Dubaj je mesto zabave. Ena od možnosti zabave je obisk La Perle by Dragone, kjer v eni predstavi svoje znanje prikaže 65 umetnikov, od igralcev do akrobatov. Izvajalci se potapljajo v bazen in letijo po zraku. La Perle se nahaja v središču Dubaja, v hotelskem kompleksu Al Habtoor City.

Turističnih atrakcij v Dubaju je veliko, zato se splača združevati več vstopnin v eno. In ravno to ti ponuja naslednja ponudba, kjer lahko z eno enodnevno vstopnico vstopiš v dve najboljši vodni znamenitosti Dubaja. Privošči si adrenalinske vožnje na toboganih v vodnem parku Aquaventure in se pogovarjaj z morskimi živalmi v akvariju Lost Chambers. Čaka te več kot dvajset toboganov in več kot 65.000 morskih živali.

Kje si ogledati stari Dubaj?

A Dubaj je kljub vsem modernim znamenitostim mesto z zgodovino. V to se prepričaj v Dubajskem muzeju, ki se nahaja v trdnjavi Al-Fahidi iz 18. stoletja. Obzidje utrdbe je zgrajeno iz tradicionalnih koralnih blokov. Zgornje nadstropje podpirajo leseni drogovi, strop pa je iz palmovih listov, blata in ometa. Ob bregovih dubajskega potoka so že pred 4.000 leti nastale prve vasi. Danes lahko tu opazuješ delo mornarjev, ki nalagajo tovor z in na tradicionalna plovila. Velikokrat te tudi povabijo na obisk.

Sprehodi se še po četrti Al-Fahidi iz poznega 19. stoletja. Tu so nekoč trgovali bogati perzijski trgovci. Tukaj lahko raziskuješ veliko starih hiš, opremljenih z vetrnimi stolpi, ki so učinkovite prezračevalne naprave. Najlepša med mošejami je mošeja Džumejra (Jumeirah). Ta kamnita zgradba je zgrajena v fatimidskem slogu z dvema minaretoma. Še posebej privlačna je zvečer, ko je osvetljena z reflektorji.

05_Potovanje_v_Dubaj_in_njegove_turisticne_znamenitosti_-_Photo_by_Yogendra_Singh_from_Pexels.jpg

Kje prespati?

Priporočamo spanje v hostlu Dubai B, ki se nahaja deset minut stran od letališča in je pravo mesto za izmenjavo življenjskih izkušenj z drugimi popotniki. Hostel ima svojo kavarno in vrt in posebne družinske sobe. Na igrišču je možno igranje tenisa, zraven pa se nahajata še plaža in bazen.

Kateri je najboljši vodnik po Dubaju?

Najboljše vodnike po Dubaju ti ponuja Lonely Planet. Izbereš lahko običajni vodnik, kjer piše več še o sosednjem Abu Dabiju ali pa kupiš žepni vodnik samo o Dubaju. Člani HI pri nakupu vsake knjige prejmete 20-odstoten popust.

Pa še namig

In za konec še en trajnostni namig: Dubaj je znan po svojih številnih nakupovalnih središčih, kjer prodajajo skoraj vse. Pred nakupom vsake nove stvari premisli, če jo boš doma še kdaj uporabljal ali bo samo novi lovilec prahu. Posebno pazi pri oblekah, saj je teh povsod preprosto preveč in modna industrija je ena največjih onesnaževalcev okolja. Namesto kupovanja se raje podaj spoznavat arabsko kulturo v katero izmed številnih čajnic.

Do Dubaja vozi direktna letalska linija iz Ljubljane, zato nimaš izgovorov, da ne bi obiskal tega prečudovitega arabskega mesta. Morda ti uspe ujeti še Expo, kjer se predstavlja večino držav sveta.

PZS
PZS

Sorodni članki

Back to top button