Potovanje

O nezgodi na potovanju razmišljaj vnaprej

Kadar se odpravljaš na potovanje, zagotovo ne misliš na nezgode, ki se ti lahko pripetijo. Kljub temu pa je pomembno, da pozornost posvetiš tudi temu in poskrbiš, da te nezgoda ne preseneti.

Na potovanjih se lahko pogosto znajdemo v nepričakovanih situacijah. Pogosto zaradi drugih stvari pozabimo na najnujnejše: varnost. Na vsakem potovanju potrebuješ rezervni načrt, ne glede na to, ali gre za turistična in poslovna potovanja oziroma za bivanje v tujini z namenom študija ali dela v tujini.

Pomembno je, da pred potovanjem skleneš dobro zavarovanje, ki ti bo olajšalo ukrepanje ob nezgodi.

Pomembno je, da se pred vsakim potovanjem zavaruješ vsaj za stvari, ki si jim najbolj izpostavljen, saj je urejanje nezgod, ko se te že zgodijo, precej naporno. Kraja dokumentov, okužbe s paraziti ob uživanju ulične hrane, padci in poškodbe, nezgode in odpovedi letalskih letov so le ene izmed najbolj pogostih.

Kaj torej storiti?

Pred potovanjem si lahko urediš zavarovanje, prilagojeno tvojemu potovanju. Bodi pozoren kaj pokriva osnovno zavarovanje in ali ga sklepaš le za eno potovanje ali daljše obdobje. Ne pozabi, da je zavarovanje potrebno skleniti najmanj en dan pred potovanjem, saj začne veljati šele dan po sklenitvi.

Preveri tudi, kakšno pomoč in svetovanje ponujajo različne zavarovalnice v primeru nesreč in nezgod in si zapiši telefonsko številko asistence v tujini, ki ti pomaga urediti vse potrebno, npr. zdravljenje ob poškodbi ali bolezni in pokrije stroške zdravljenja pri izvajalcu zdravstvenih storitev.

V takem primeru ti lahko tvoja zavarovalnica takoj svetuje, kaj storiti in na kaj je potrebno biti pozoren, če do nezgode pride. Ob nezgodi le pokliči asistenčni center, ki zagotavlja 24-urno pomoč v slovenskem jeziku.

Kaj pa, če sem se pozabil zavarovati?

V tem primeru se boš moral na potovanju znajti sam. Če ti na potovanju ukradejo denarnico z dokumenti, lahko dobiš potni list za vrnitev, ki ti bo omogočil, da se varno in brez težav vrneš domov. Od denarja pa se boš moral najverjetneje posloviti. V primeru poškodbe se le odpravi k zdravniku, tudi če nimaš sklenjenega zavarovanja. Zagotovo boš moral poravnati stroške zdravljenja, upaš pa lahko le, da ne bodo previsoki.

 

 Zveza ŠKIS
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button