Potovanje

8 uporabnih nasvetov, kako se pripraviti na potovanje z letalom

Prekaljenim mačkom potovanja tale članek verjetno ne prinaša ničesar novega. So pa v tem zapisu združene informacije, za katere bi si sama zelo želela, da bi mi jih kdo povedal, preden sem prvič sedla na letalo. Ko sem se takrat kot 17-letnica prvič odpravila na potovanje z letalom, nisem imela pojma, kako spakirati, česa ne smem pozabiti, kaj je pri pakiranju res pomembno, kako označiti svoj kovček, ali lahko imam vodo na letalu, kako spakirati kozmetiko … Zato je tukaj nekaj preprostih, a zelo pomembnih informacij pred potovanjem.

1 Seznam prtljage

Seveda se je zgodilo, da sem pri pakiranju kovčka za potovanje z letalom pozabila katero od pomembnih reči, a sem to ugotovila, ko je že bilo prepozno. Najpomembnejše je, da imaš pri sebi osebni dokument, bančno kartico in letalsko karto, vse drugo že nekako urediš ali kupiš. Vseeno pa sem ugotovila, da je odličen način, da pomembnih reči ne pozabim, pisanje seznama.

2 Opravi prijavo na let oz. »check-in« doma

Če le imaš možnost, opravi prijavo na let oz. »check-in« doma. Nekatere družbe, zlasti nizkocenovne, namreč na letališču dodatno zaračunajo prijavo oz. »check-in«. Ti zneski znašajo več deset evrov in precej podražijo nakup letalske karte. Izogni se torej nepotrebnim stroškom in naredi prijavo oz. »check-in« doma.

3 Rezerviraj parkirišče vnaprej

Poišči najbližje ali najugodnejše parkirišče ob letališču in ga rezerviraj vnaprej. Midva sva se tokrat na potovanje z letalom odpravila z italijanskega letališča Treviso. Doma sva rezervirala parkirišče E. Če bi to isto parkirišče izbrala direktno na letališču, bi plačala šest evrov na dan. Tako pa sva plačala tri evre in pol na dan. V obrazec/aplikacijo sva vnesla registrsko številko in plačala vnaprej. Ko sva prišla do parkirišča, je sistem skeniral registrsko tablico in naju spustil naprej, zadnji dan pa sva brez težav zapeljala s parkirišča. Preprosto in pametno in še prihranila sva.

4 Mini lekarna

Ne pozabi na mini lekarno. Najina mini lekarna vsebuje protibolečinske tablete (navadno je to ena tablica lekadola) in nekaj za grlo (Septolete, Neo-angin) in mazilo Bepanthen. Dodava obliže in hladilni gel za nanos po piku insektov, saj naju imajo komarji, žal, zelo radi. Sami najbolje poznate svoje telo, zato dodajte takšna zdravila, ki jih uporabljate tudi sicer. Že res, da lahko v tujini kupimo zdravila, a včasih nas slabost obide po jedi ali pretiranem izpostavljanju sonca ali vetra. Takrat je super, če je zdravilo pri roki, ne pa da v novem kraju iščemo odprto lekarno.

potovanje z letalom, kovček
Kovček skušaj spakirati preudarno in priročno.

5 Kozmetika

Kozmetiko najraje spakiram v dve ločeni manjši toaletni torbici. V eno gre vsa kozmetika, ki ni tekoča, torej glavnik, čopiči, senčke za lica, barvica za obrvi … V drugo pa spakiram tekočo kozmetiko, ki ne sme presegati 150 ml (na embalažo) in mora biti obvezno v prozornih vodotesnih vrečkah. Večino teh stvari lahko kupite v drogerijah, a so precej drage. Sama tako uporabljam te mini embalaže večkrat. Šampon in balzam za lase iz večjih embalaž prelijem v manjše in prilepim nalepko z napisom. Toaletno torbico s tekočo kozmetiko imam vedno pri sebi v nahrbtniku, tako da je pri roki, ko jo je treba pokazati pri varnostnem pregledu na letališču.

6 Steklenica ali plastenka za vodo

Na letališče s seboj vedno vzamem steklenico ali plastenko za vodo, slednjo pa popijem do varnostnega pregleda. Če v steklenici ostane tekočina, so na letališčih na voljo korita, kamor jo lahko izlijete. Ko sem znotraj letališča – torej po varnostnem pregledu – si vodo znova natočim iz pipe. K sreči imamo v Sloveniji in vseh okoliških državah, od koder sem letela (z izjemo Grčije), pitno vodo. Plačevanje za vodo v trgovinah na letališču je precej oderuško. Dokler je voda iz pipe pitna, se mi zdi škoda, da zanjo plačujem.

7 Kopija dokumentov

K sreči se še ni zgodilo, a previdnost ni nikoli odveč. Na potovanje z letalom se odpravim s skeniranimi ali fotografiranimi (kar s telefonom) dokumenti: osebni dokument, zdravstvena kartico in bančno kartico. Letalsko karto imam navadno pri sebi spravljeno dvakrat – enkrat natisnjeno in enkrat na telefonu kot dokument PDF.

8 Označi in zavaruj kovček

Na kovčku imej vedno napisana svoje ime in naslov. V primeru, da bi se kovček izgubil ali odletel na napačno destinacijo, ga bodo tako najhitreje prepoznali in poslali na pravi naslov. Še ena pomembna stvar, na katero nisem pomislila, je prepoznavnost kovčka. Moj prvi kovček je bil črne barve – kot skoraj 90 odstotkov drugih kovčkov na letališču. Kako torej prepoznati svojega med številnimi drugimi kovčki? Na kovček sem dodala barvno ruto, da sem ga hitreje opazila. Še boljši trik pa je varnostni pas, ki kovček zaščiti, da se ob premetavanju ne odpre ali poči, hkrati pa zaradi barvnega traku kovček izstopa in je prepoznavnejši.

Nastja Stropnik Naveršnik (Popotniško združenje Slovenije)
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button