Potovanje

Študija: Omejitve potovanj v večini držav verjetno niso upravičene

Ukrep omejitve potovanj v pandemiji covida-19 je bil glede na novo študijo uspešen predvsem, ko se ga je uporabilo ciljno ob začetku širjenja virusa. Je pa manj verjetno, da bo omejitev potovanj uspešen ukrep, če se virus že pospešeno širi v neki državi, piše v študiji, objavljeni v znanstveni reviji The Lancet Public Health.

V zgodnji fazi pandemije so bile omejitve najučinkovitejše pri zaustavitvi širjenja novega koronavirusa, so zapisali raziskovalci v študiji. “Zato je pomembno, da vlade ciljno uvajajo omejitve potovanj,” je dejal vodja študije Mark Jit, profesor na Univerzi v Londonu.

Jit je dodal, da bi morali pred vpeljavo omejitev odgovorni preučiti lokalno število okužb in epidemiološko sliko. Poleg tega pa tudi koliko ljudi potuje iz držav, ki jih je virus močneje prizadel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V študiji so s pomočjo ocen in matematičnih modelov raziskovali, kako lahko vnosi virusa vplivajo na epidemiološko dogajanje na nacionalni ravni. Ugotovitve so osnovali na podatkih o letenju in potovalnih tokovih iz lanskega leta, ko še ni bilo omejitev. Število pričakovano vnesenih primerov novega koronavirusa po dveh scenarijih za mesec maj in september letos so primerjali s številom okužb, ki bi se pojavile znotraj držav.

Raziskovalci so odkrili, da so omejitve potovanj uspešne predvsem v začetku pandemije. Če maja ne bi bilo omejitev potovanj oz. zmanjšanega potovalnega toka, bi vneseni primeri okužbe predstavljali več kot deset odstotkov okužb v 102 od 136 državah, ki so jih preučevali.

Kasneje je ta delež vse manjši. Če septembra ne bi bilo več nobenih omejitev potovanj, bi vneseni primeri okužbe predstavljali več kot deset odstotkov okužb v 56 od 162 opazovanih državah. V 21 državah bi vneseni primeri predstavljali manj kot odstotek okužb.

V študiji tako še opozarjajo, da rezultati kažejo, da stroge omejitve potovanj, ki niso ciljno usmerjene. V večini držav verjetno niso upravičene. Izjema velja za države, ki imajo veliko mednarodnih povezav oz. relativno malo okužb.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button