Zdravje

Maskne: kako se boriti proti aknam, ki jih povzroča nošenje mask

Obrazne zaščitne maske naj bi bile nujno potrebne za zajezitev širjenja novega koronavirusa, poleg vseh koristi pa nošenje mnogim povzroča nekaj neprijetnosti. Na delu obraza, ki ga pokriva maska, se pojavljajo mozoljčki in akne. Kako se temu izogniti in svojo kožo ohraniti brezhibno do trenutka, ko mask več ne bomo nosili?

Prispeš domov iz trgovine in iz obraza snameš zaščitno masko. Pod njo te pričaka kombinacija vlage, znoja in (četudi tega s prostim očesom ne vidiš) bakterij. Nič kaj prijetna kombinacija, ki lahko tudi najčistejšo kožo spremeni v raj za mozolje in ogrce.

Podobno kot pri mozoljih na hrbtu in zadnjici, so tako imenovane maskne (kožne spremembe, ki jih povzroča nošenje zaščitne maske) posledica zabave vseh prisotnih dejavnikov, ki se med nošenjem veselo množijo. Gre za zelo specifično obliko aken, ki se imenujejo acne mechanica, nastanejo pa s tem, ko se z našo kožo drgnejo umazane ali prepojene tkanine.

Dermatologinja dr. Michelle Henry pojasnjuje, da do tega pride zaradi draženja kože, ki povzroči zamašitev por. V tej enačbi kot produkt nastanejo loj in bakterije, ki se razraščajo pod kožo. Nošenje zaščitne maske vodi tudi do tega, da v svoje pore ujamemo umazanijo in maščobo, kar povzroči izbruhe mozoljev ali pa že obstoječe kožne probleme dodatno poslabša.

Akne, maske, zaščitne maske, nošenje zaščitne maske, zaščitna maska, acne mechanica, Michelle Henry, bakterije, COVID-19, dvojno čiščenje
Za ustrezno delovanje zaščitnih mask, je redno menjavanje le-teh ključnega pomena.

Ker je nošenje maske zaenkrat seveda še obvezno, se moramo reševanja tovrstnih težav lotiti strateško. Preveri nekaj nasvetov, kako to storiti.

Zelo pomembna je izbira ustrezne zaščitne maske

Maskne bomo lažje preprečevali z izbiro bolj zračnih tkanin, kot je na primer 100 % bombaž. Ta je do naše kože nežen, zaradi svoje zračnosti pa pod masko ustvarja manj vlažno okolje. Primerne so tudi svilene maske, ki povzročajo manj trenja.

Maske redno menjavaj

Strokovnjaki menjavo maske po vsaki uporabi priporočajo zaradi učinkovitejšega zmanjševanja tveganja za okužbo s COVID-19, čiste maske pa pripomorejo tudi k boljšemu stanju kože pod njimi. Če je to le mogoče, masko po vsakem nošenju zavrzimo oz. v primeru pralnih mask operimo.

Ne pretiravaj z ličili

Kombinacija obrazne podlage in prepotene maske je dobitna kombinacija za ustvarjanje popolnega življenjskega okolja za maskne. Ličilom se poskusimo popolnoma izogniti, če to ni mogoče, pa iz svoje rutine izločimo vsaj kozmetiko, ki vsebuje olja. Ta lahko namreč prispevajo k zamašitvi por in bolečim izbruhom aken.

Akne, maske, zaščitne maske, nošenje zaščitne maske, zaščitna maska, acne mechanica, Michelle Henry, bakterije, COVID-19, dvojno čiščenje
Odvečno “maščobo”, ki se nabere pod tvojo masko, lahko čez dan odstranjuješ s čistilnimi robčki.

Ne pozabi na pomembnost ustreznega čiščenja kože

Če tega še ne počneš, poskrbi, da dvojno čiščenje postane tvoja vsakodnevnica (to je čiščenje v dveh fazah – ko za optimalen rezultat uporabiš najprej oljni čistilec, nato pa še takšnega na vodni osnovi). Sicer za nego kože uporabi nežno čistilo, priporočena so takšna z dodatkom salicilne kisline, ki odmaši pore in preprečuje nastanek aken.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button