Zdravje

Zakaj se tako pogosto zbudimo tik preden zazvoni budilka?

Ura je 6:57, ti pa si že čisto buden. Budilka bo zazvonila ob 7:00, vendar se je tvoje telo odločilo, da je za danes spanja dovolj in te oropalo treh minut miru in spokojnosti. Tudi tebe iritirajo taka jutra?

Spanje potrebuje rutino

Naša notranja ura (ali cirkadiani ritem) nadzira naš spalni cikel. Skrbi za krvni tlak, temperaturo telesa in zaspanost oz. prebujenost, lahko pa je tudi naša budilka. Nanj vplivajo tudi zunanji faktorji, kot je tema, zaradi katere telo izloči melatonin, ki povzroči zaspanost.

Tvoja notranja ura bo najbolje delovala, če ima rutino in dobi dovolj spanca, zato je pomembno, da greš spat in se zbujaš vsak dan ob isti uri. Spalni cikel namreč delno uravnava protein PER.

Ponoči nivo proteina v telesu pade, zato se srčni utrip umiri, zniža se krvni tlak, ti pa postaneš utrujen. Če imaš urejeno spalno rutino, bo približno uro preden se zbudiš, telo pričelo zviševati nivo proteina. Dvignila se bosta krvni tlak in temperatura telesa, izločil pa se bo kortizol – hormon, ki ti bo pomagal, da se manj stresno prebudiš v nov dan.

Budilka – največji sovražnik tvojega telesa

Telo se ne želi prebuditi ob neprijetnih in stresnih zvokih, saj želi dan začeti v svojem tempu. Včasih ljudje svoja telesa dovolj dobro natreniramo, da vedo, kdaj bo zazvonila budilka. Zbudimo se lahko do minute natančno.

Še bolj pa telo sovraži dremež, ki izniči vso njegovo trdo delo, da bi mirno prešel iz spanja v budno stanje. V teh nekaj minutah se hormoni, ki nas prebujajo in tisti, zaradi katerih zaspimo, zmešajo med seboj in zbudimo se utrujeni.

budilka
Poskusi se izogniti dremežu, saj z njim ne dosežeš nič dobrega.

Zakaj je torej budilka sploh potrebna? Bi lahko zaupali našemu telesu, da se ob pravem času zbudi samo od sebe? Če je pomembno, da si vedno točen, potem raje ne.

Vseeno pa je rutina izjemno pomembna, saj boš zaradi nje spal bolje. Pomembna je doslednost – že en sam vikend te lahko vrže iz ritma in prekine celotedensko rutino. Pazi tudi, da ne spiš premalo, vendar pa tudi ne preveč.

Zamenjaj zvok budilke

Če resnično sovražiš zbujanje z budilko, morda ne spiš dovolj ali pa ti preprosto ne ustreza zvok budilke. Skušaj posnemati naravno prebujanje telesa z zvokom, ki postopoma narašča. Na tak način te budilka ne bo prestrašila do kosti.

budilka
Mogoče je bolje, da klasična budilka zamenja tisto iz mobilnega telefona.

Morda ti bo bolj ustrezalo zbujanje z budilko, ki posnema naravno svetlobo. Tako se bodo tvoje oči postopoma prilagodile dnevni svetlobi, ti pa se boš prebudil.

Karkoli pa že storiš, za alarm ne uporabljaj mobilnega telefona. Znano je namreč, da modra svetloba z ekrana pred spanjem zmoti naše telo, hkrati pa zmanjšuje tudi proizvajanje melatonina, zaradi katerega postaneš utrujen.

 

UJ / DOSTOP.si
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button