Zdravje

Rožnati oktober za ozaveščanje in izobraževanje o raku dojk

Oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, bodo tudi letos zaznamovali številne aktivnosti, ki bodo opozarjale na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Aktivnosti potekajo pod skupnim imenom rožnati oktober, kot simbol solidarnosti in boja proti raku dojk pa se je uveljavila roza pentlja.

Rak dojk je najpogostejši rak žensk

Tudi v Sloveniji je rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Vsako leto zaradi njega zboli okoli 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre. Ob koncu leta 2016 je v Sloveniji živelo 17.316 bolnic, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka dojk.

Rak dojk je v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah.

Rak dojk spada med bolezni z dobrim preživetjem. Možnost za ozdravitev je velika, če bolezen odkrijejo pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Ključnega pomena pri zgodnjem odkrivanju in prepoznavanju sprememb je zato ozaveščanje in izobraževanje žensk.

Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja. V Sloveniji k odkrivanju manjših sprememb pripomore tudi organizirani državni presejalni program Dora, ki ga izvajajo od leta 2008.

Za preprečevanje je potrebno zdravo življenje

V združenju Europa Donna Slovenija so zato tudi letos v ospredje rožnatega oktobra postavil skrb za svoje zdravje, saj lahko “sami s svojim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti”.

Svetujejo izogibanje kajenju, pitju alkoholnih pijač in sončenju. Tveganje za raka dojk znižujeta tudi redna telesna aktivnost in vzdrževanje normalne telesne teže.

Ob pravočasni diagnozi možnost za ozdravitev velika

Možnost za ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Ko je rak še netipen, ga lahko zazna mamografija, najbolj pomembne pri odkrivanju bolezni pa so še vedno ženske same.

S samopregledovanjem ženske odkrijejo največ rakavih zatrdlin, zato sta osveščanje in izobraževanje žensk ključnega pomena pri zgodnjem odkrivanju in prepoznavanju sprememb.

Kljub temu, da se rak dojk ponavadi pojavlja od 50. do 65. leta, ni odveč, da že v študentskih letih pričneš s samopregledovanjem dojk in spremljanjem sprememb. V ta namen bo v oktobru potekalo mnogo aktivnosti, ki bodo namenjene ozaveščanju in izobraževanju javnosti.

 

 STA
 Pexels

 

Sorodni članki

Back to top button