IzobraževanjePrehranaZdravje

ZUPŠ-1: spremembe zdravstvenega varstva študentov in prehrane

Zaradi številnih študentskih problematik je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) predlagala spremembe, ki bi študentom olajšale praktično vsa področja njihovega študentskega življenja. To so storili z vložitvijo predlogov sprememb Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1). Preveri spremembe, ki bi jih ZUPŠ-1 prinesel glede zdravstvenega varstva študentov in študentske prehrane.

Obnovljen zakon, ZUPŠ-1, ki je bil vložen s strani ŠOS, predlaga spremembe v smer izboljšanja kvalitete življenja študentov. 2. marca je bil predlog potrjen s strani poslancev in članov Odbora Državnega zbora Republike Slovenije za izobraževanje, znanost, šport in mladino. O njem pa se bo dokončno odločalo na seji 11. marca.

V preteklih tednih smo že spoznali predlagane spremembe na področju višjega in visokega šolstva ter štipendiranja. Danes nadaljujemo s študentskim zdravstvenim varstvom in zdravstvenim zavarovanjem ter študentsko prehrano.

Spremembe na področju študentskega zdravstvenega varstva

Študenti, ki študirajo izven kraja stalnega prebivališča, imajo pogosto težave z dostopom do zdravnika v kraju, kjer študirajo. Njihov osebni zdravnik se običajno namreč nahaja v kraju stalnega prebivališča. Zato ŠOS predlaga spremembo Zakona o zdravstveni dejavnosti, s katero bi se uredila pravica dostopa do osebnega zdravnika tudi v kraju študija. Po domače – vsak študent bi imel dostop do osebenga zdravnika tudi v kraju študija.

spremembe, ZUPŠ, Študentska organizacija Slovenije, ŠOS, študenti, Zakon za urejanje položaja študentov, boni, študentska prehrana, študentsko delo, zdravstveno varstvo, zdravnik
Študent zboli, njegov zdravnik pa je v drugem kraju – kaj pa zdaj?

Spremembe na področju študentske prehrane

Študentska subvencionirana prehrana ali boni, eden izmed slajših darov študentskega življenja, s predlogi ZUPŠ-1 postajajo še slajši. ŠOS zaradi rasti življenjskih potrebščin predlaga višjo subvencijo za prehrano, ki bi se dvignila na 2,92 evra.

Poleg tega bi se boni lahko koristili tudi poleti (med 15. julijem in 15. avgustom jih doslej nismo mogli koristiti), saj se čez poletje študijske obveznosti ne končajo, še manj pa študentsko delo. Predlagana pa je tudi razširitev možnosti koriščenja bonov, ki bi jih po novem lahko koristili med 7. in 22. uro.

spremembe, ZUPŠ, Študentska organizacija Slovenije, ŠOS, študenti, Zakon za urejanje položaja študentov, boni, študentska prehrana, študentsko delo, zdravstveno varstvo, zdravnik
Po predlogih ZUPŠ-1 bi bone lahko koristili vso leto od 7. do 22. ure.

Koriščenje bonov bi se poleg tega razširilo tudi na redne študente, ki prejemajo invalidsko pokojnino, saj jim zakonodaja tega trenutno še ne omogoča. ZUPŠ-1 pa predlaga tudi spremembo na področju identifikacije ob koriščenju bona. Zaradi trenutno preveč ohlapnih pravil želi ŠOS področje identificiranja podrobneje določiti.

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button