Tehnologija

Odklikni – ustavimo spletno nasilje nad ženskami in dekleti

Konec leta se zaključuje projekt Odklikni, ki je od julija 2017 opozarjal na pasti spletnega nasilja in nadlegovanja žensk in deklet. Pri spletnem nasilju gre največkrat za obliko nasilja nad ženskami, ki je odraz neenakih razmerij moči med ženskami in moškimi.

V Sloveniji je vsaj eno obliko spletnega nadlegovanja že doživelo 56 odstotkov osnovnošolk (7. – 9. razred). Med srednješolkami pa je spletno nadlegovanje doživelo 65 odstotkov dijakinj, pravijo rezultati Fakultete za družbene vede (2018).

Spletno naslije lahko prijaviš, vse kar moraš storiti je le, da policiji predaš dokaze: fotografije, komentarje, video posnetke …

Spletno nasilje in nadlegovanje žensk in deklet je vedno bolj razširjen pojav. Cilji projekta Odklikni so bili poleg ozaveščanja in izobraževanja mladih, tudi krepitev znanja stroke ter preprečevanje in odprava stereotipov o spletnem nasilju v širši javnosti.

Projekt poskrbel za brezplačno aplikacijo

Kampanja ozaveščanja o spletnem nasilju in nadlegovanju žensk in deklet je dosegla več kot milijon gledalk in gledalcev. Potekali so izobraževalni dogodki, natisnjene so bile priročne brošure, plakati, vzpostavljeno je bilo interaktivno spletno mesto, na šolah pa so potekale tudi delavnice o preprečevanju spletnega nasilja in nadlegovanja.

V sklopu projekta so poskrbeli tudi za brezplačno mobilno aplikacijo Odklikni, kjer so na voljo številne uporabne informacije. Tam najdeš članke, kvize za ozaveščanje o preprečevanju spletnega nasilja in nadlegovanja, ukrepih za večjo varnost in zasebnost na spletu ter korakih za ravnanje v primeru spletnega nasilja in zlorab.

Ozaveščali tudi skozi film Gajin svet

Projekt se je povezal tudi s filmom Gajin svet, ki skozi priljubljen žanr romantične komedije odpira temo nevarnosti virtualnega svet. Film mlade opozarja na spletne zlorabe vseh vrst. Hkrati so glavni junaki filma vrstniki mladih, s katerimi se lahko poistovetijo, film pa jih nagovarja v tonu, ki ni pokroviteljski in je mladim blizu. Ustvarjalci filma so postali tudi ambasadorji projekta.

Spletno nadlegovanje se lahko prijavi tudi policiji, a je za vložitev prijave treba zbrati dokaze, kot so fotografije, komentarji, video posnetki in e-poštna sporočila. S prijavo lahko na policiji posredujejo in preprečijo, da bi žrtev postal še kdo drug.

Potekala bo še zaključna konferenca

V sredo, 27. novembra 2019, bo v okviru mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami in ob zaključku projekta Odklikni na Brdu pri Kranju potekala mednarodna konferenca #Odklikni spletno nasilje nad ženskami in dekleti. Na njej bodo predstavljeni rezultati projekta Odklikni, ter dejavnosti za preprečevanje spletnega nasilja, razpravljalo se bo o možnih rešitvah za oblikovanje varnega interneta za vse.

Prijave na dogodek spremljajo do 22. novembra 2019 na povezavi https://www.1ka.si/a/237292. Vljudno vabljeni!

 

Odklikni
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button