Prehrana

Mala kuhna: bulgurjeva solata in zlato zapečene krompirjeve bučke

Vegetarijanska jed, ki bo v svet zelenjave popeljala še tako zagretega mesojedca.

Jedi pripravljene v pečici običajno povezujemo s hladnejšimi dnevi, ki jih imamo od poznega poletja do zgodnje pomladi. Če pa nam vreme začne nagajati kar sredi poletja, ko so vrtovi polni okusnih zucchini bučk, pa ni razloga, da si ne bi postregli z udobnim, sezonskim in lahkotnim obrokom, pripravljenim iz domačih pridelkov. Mala kuhna ti tudi tokrat priskoči na pomoč s super enostavnim receptom.

Če se ti med poletjem od na žaru pripravljenih mesnih dobrot že obračajo oči in te je zamikalo kaj bolj lahkotnega in zelenjavnega, boš v naših restavracijah le težko našel pravo rešitev. Kljub porasti zanimanja za zdravo prehrano, lokalno pridelane sestavine ter vegetarijanske jedi, večina restavracijske ponudbe. Še posebej na obrobju mest ali vaseh, vztraja pri ocvrtem siru ali pa dolgočasni zelenjavi pečeni na žaru. Ponudba je le redko lokalna, še redkeje pa domiselna in okusna. Zato nam pogosto ne preostane drugega, kot da zavihamo rokave in si nekaj okusnega pričaramo kar sami.

Vklopi pečico in prični z delom, kajti spodaj te čakata dva recepta

Kot pri večini receptov, ki jih pripravi Mala kuhna, bo tudi tokrat priprava zelo preprosta. Najbolje da kar pripraviš vse sestavine in pričneš!

Mala kuhna bulgur
Bulgurjeva solata je zagotovo ena izmed jedi, ki jo je malokdo poskusil.

Bulgurjeva solata

Sestavine

  • bulgur
  • voda
  • rdeča, rumena in zelena paprika
  • čebula ali šalotka
  • meta
  • sol
  • rjavi sladkor
  • kis
  • oljčno olje

Recept

V kozico natresi za kavno skodelico bulgurja ter dodaj dvojno količino vode. Začini s ščepcem soli in kuhaj na zmernem ognju dobrih pet minut, da voda izhlapi, bulgur pa postane mehak. V primeru, da se med kuhanjem bulgur začne na dnu kozice prijemat, dodaj nekaj več vode. Ko je kuhan, ga prestavi v posodo, kjer boš namešal solato. Pusti, da se popolnoma ohladi, med tem pa lahko na drobno narežeš rdečo, rumeno in zeleno papriko, čebulo ali šalotko ter nekaj listov mete. Vse sestavine dodaj v posodo z ohlajenim bulgurjem ter začini s ščepcem rjavega sladkorja in soli. Ne pozabi pa dodati tudi nekaj kisa in oljčnega olja. Sestavine dobro premešaj, postavi v hladilnik in pusti vsaj nekaj minut stati, da se okusi prepojijo. Preden postrežeš, preveri okus ter po potrebi dodatno začini.

Nadevane krompirjeve bučke

Mala kuhna krompir bučke
Kuhan krompir delamo z drobnjakom, maslom in jajcem.

Sestavine

  • mlad krompir
  • drobnjak
  • maslo
  • sol
  • jajce
  • zucchini bučke

Opran in neolupljen krompir nareži na krhlje ter v slani vodi skuhaj do mehkega. Ko je kuhan, ga pusti, da se nekoliko ohladi, nato pa mu dodaj na zelo drobno narezan drobnjak, kocko masla, ščepec soli ter jajce. Vse skupaj pretlači, da se sestavine premešajo. Preveri okus in po potrebi dodatno začini s soljo, dodaj nekaj več drobnjaka ali pa katere druge začimbe, ki so tebi všeč. Bučko prereži po dolgem na pol, z žlico odstrani koščice, da napraviš vdolbino, ter jo nadevaj s krompirjevo maso. Nadevane bučke položi v pekač prekrit s peki papirjem in nekaj maščobe ter peči na 200 stopinj približno 30 min oz. dokler krompirjeva masa ne postane zlato zapečena.

Nadevane bučke postrezi z bulgurjevo solato in nekaj kapljic oljčnega olja.

 

Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasveta

  • Rjavi sladkor lahko nadomestiš z medom ali pa namesto navadnega kisa uporabiš sladek balzamični kis.
  • Na pol prerezane in ne nadevane bučke, ki si jim odstranil koščice, lahko v pečici popečeš vnaprej. Na tak način bodo te še bolj okusne. Če pa imaš čas in voljo, pa lahko jed še dodatno izboljšaš tako, da kuhanemu krompirju dodaš nasekljan drobnjak, ki si ga popekel na maslu z nekaj drobno narezane čebule – kot da bi pripravljal pražen krompir, le da ohlajenemu dodaš jajce, ki bo poskrbelo za barvo in čvrstost nadeva.

Ti osebni bonus nasveti pridejo prav? Potem si oglej še druge recepte, ki jih je Mala kuhna objavila na Dostop.si. Z njimi so namreč opremljeni vsi recepti.

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Back to top button